Alena Maršálková: Digitální vzdělávací obsah na portálu eKabinet.cz používá ve výuce stále více učitelů

pondělí 15. prosince 2014 ·

Tvorbě digitálního vzdělávacího obsahu pro mateřské, základní a střední školy se u nás dlouhodobě věnuje společnost EDULOGY. Na vzdělávacím portálu eKabinet.cz, který provozuje, je aktuálně dostupných online více 40 000 digitálních materiálů z různých předmětů pro základní a střední školy a také materiály pro mateřské školy a děti se speciálními vzdělávacími potřebami. O digitálním vzdělávacím obsahu jsme si povídali s Richardem Valentou, ředitelem společnosti EDULOGY.

Vaše společnost působí v oblasti elektronického vzdělávání, nabízí digitální vzdělávací obsah pro školy. Kdo je typickým uživatelem, který jej využívá?

Věnujeme se tvorbě digitálního obsahu pro mateřské, základní i střední školy. To znamená, že našimi uživateli jsou učitelé z těchto škol, potažmo pak také jejich žáci. V současné době je na portálu www.ekabinet.cz dostupný digitální obsah pro základní a střední školy z matematiky, fyziky, chemie, biologie, přírodopisu, přírodovědy a anglického jazyka. Například učitelé angličtiny zde najdou materiály jak pro úplné začátečníky, tak pro pokročilé. Dále je k dispozici edice materiálů pro předškolní vzdělávání a děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Zvětšuje se počet škol, které využívají digitální vzdělávací obsah?

Ano, stále roste počet škol a učitelů, kteří chtějí žákům výuku zpestřit právě digitálním vzdělávacím obsahem ve formě videí, animací, simulací, 3D modelů nebo interaktivních cvičení zároveň se smysluplným využitím techniky, kterou už ve škole mají (počítače, interaktivní tabule …). Učitelé oceňují dostupnost digitálních materiálů, svých příprav na hodiny a domácích úloh pro žáky online ve svém uživatelském kontě bez nutnosti stahování dat.

Říkal jste, že materiály používají také mateřské školy. Co jste pro ně připravili?

Učitelé mateřských škol mohou využívat digitální materiály určené jednak dětem od 3 let a také dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Jedná se o tituly Krok za krokem, Hravá slovíčka, Příprava na školu a pro hravou výuku angličtiny Nicole and Tommy. Materiály pro mateřské školy jsou zaměřené na rozvoj klíčových kompetencí. Obsahují velké množství interaktivních aktivit a doplňkových materiálů vhodných pro tisk a další práci po vypnutí počítače.

Jakým způsobem může škola získat přístup k tomuto digitálnímu vzdělávacímu obsahu pro své učitele?

Aby jej škola mohla využívat, musí být zaregistrována na vzdělávacím portálu eKabinet.cz a mít materiály zpřístupněné. Portál nabízí možnost zakoupení balíčků digitálních vzdělávacích materiálů z různých předmětů, zahrnují licenci pro celou školu na 12 měsíců pro neomezený počet učitelů a žáků školy. Poskytujeme také možnost individuálního financování. Přístup k digitálnímu obsahu je možné získat i prostřednictvím realizovaných projektů a aktivit pro školy.

Jak mohou učitelé materiály na portálu eKabinet.cz používat?

Každý učitel zaregistrované školy, která má zpřístupněné digitální vzdělávací materiály, má vytvořené vlastní uživatelské konto. Po přihlášení na portál s nimi může začít pracovat, a to jak s připravenými lekcemi, tak s jednotlivými výukovými stránkami. K dispozici je mu nástroj na tvorbu příprav na vyučovací hodiny a nástroj na tvorbu domácích úloh pro žáky. Učitelé velmi oceňují, že si digitální materiály nemusí vytvářet, ale jednoduše si je na portálu vyhledají a použijí buď samostatně, nebo si je přidají do přípravy nebo domácí úlohy, které pak mají uložené ve svém uživatelském kontu. Materiály jsou dostupné online, takže není potřeba nic stahovat a přenášet mezi jednotlivými počítači. Dále kvitují, že materiálů je na jednom místě k dispozici velké množství z různých předmětů, jsou profesionálně zpracované, obsahují animace, videa, audia, interaktivní cvičení. Zároveň si je mohou doplnit nebo upravit včetně možnosti přidání vlastních již vytvořených dokumentů, prezentací, obrázků, videí atp. Flexibilita portálu umožňuje kombinovat materiály z různých předmětů a tím podporuje mezipředmětové vztahy. Co se týče technického vybavení, je dostačující počítač s připojením na internet, datový projektor nebo interaktivní tabule.

Vaše společnost provozuje také portál TUUL.cz. Komu je určen a co očekáváte od jeho uživatelů?

Tento portál jsme připravili pro aktivní učitele, kteří jsou zvyklí vytvářet si své vlastní materiály. Mnoho učitelů využívá své materiály jen pro sebe a nemají možnost podělit se s ostatními i přesto, že chtějí. Právě proto jsme spustili webovou aplikaci TUUL.cz, která sdílení umožňuje. Materiály jsou na portálu rozdělené dle předmětů, úrovní, tematických celků a témat. Lze mezi nimi vyhledávat také prostřednictvím klíčových slov. Veškeré materiály jsou pak ostatním dostupné online k okamžitému použití. Učitelé se mohou na portál www.tuul.cz jednoduše přihlásit přes sociální síť Facebook nebo účty Google či Microsoft.

Jaké novinky připravujete na rok 2015?

V příštím roce budeme i nadále pokračovat v tvorbě digitálního obsahu a vzdělávacích aplikací pro naše uživatele - školy, učitele a žáky. Zároveň pro ně připravujeme řadu dalších aktivit zaměřených na podporu využívání moderních vzdělávacích technologií ve výuce. Závěrem bych chtěl všem popřát veselé Vánoce a úspěšný nový rok.




1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. prosince 2014 v 20:02  

Doporučuji všem, kteří by to rádi používali zdarma a jsou ochotni překousnout slovenštinu, slovenskou verzi na planetavedomosti.iedu.sk

Nejde to sice upravovat, ale např. žákovské lekce jsou ok použitelné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.