Přečtěte si: Povinnou maturitou proti lepší výuce matematiky

úterý 4. listopadu 2014 ·

Ministr školství ohlásil další dva své záměry, oba na první pohled rozumné. Chce zavést povinnou státní maturitu z matematiky a proměnit výuku tohoto předmětu. Vysvětlím, proč by uskutečnění prvního zabránilo druhému.


Z článku Oldřicha Botlíka v MF DNES/EDUin.cz vybíráme:

Proč by žáci nemohli v hodinách přemýšlet třeba o tom, zda zimní stadion spotřebuje za sezonu víc vody než panelák? Dokážou odhadnout celkovou plochu listů na stromě, na níž závisí průběh fotosyntézy a transpirace? Italský fyzik Enrico Fermi, jeden z „otců“ atomové bomby a nositel Nobelovy ceny, proslavil problém, jak odhadnout počet ladičů pian v Chicagu. Google, v roce 2013 nejpřitažlivější zaměstnavatel na světě, předkládá podobné úlohy uchazečům o zaměstnání. Co si počnou, když jim ani googlování nepomůže, protože vstupní hodnoty mohou jen odhadovat? A dokážou uchazeči určit všechny významné faktory? Řešení podobných problémů zahrnuje i zmíněnou maturitní úlohu – žáci by tedy o důležité dovednosti nepřišli. Osvojovali by si je ale ve smysluplném, opravdu zajímavém kontextu, o němž se dá mluvit i v hospodě u piva.

4 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
4. listopadu 2014 v 14:30  

Spíš jde o to, že maturita je tak vysoká úroveň, že není pro mnoho oborů potřeba. Zato by všichni potřebovali znát kupecké počty (sleva v procentech, inflace, úroky, splácení půjčky, úroky v hypotéce, RSPN, trojčlenka, převody násobků jednotek apod). Jenže matematici učit ekonomiku (ani jiné předměty) většinou neumí... tak si vymyslí státní maturitu a mají vystaráno - nemusí dohlédnout za hranici svého předmětu. A to jen proto, že jich je hodně a mají silné odbory a lobby.

poste.restante řekl(a)...
4. listopadu 2014 v 15:39  

Pakliže je maturita podmínkou nutnou k VŠ studiu, očekával bych od maturanta trochu víc, nežli jen kupecké počty.
Počínaje procenty a konče převody násobků jednotek jde o učivo, které ještě před nedávnem bylo považováno za základní. (No dobře, RPSN před dvaceti lety nebylo, ale to je jen nálepka výpočtů s procenty.)
Zmiňované učivo ovšem lze těžko na druhém stupni zvládnout, když nám tady chybí znalost malé násobilky z prvního stupně.
Proč by se dítka učila matematice, když ji podle odborníků nepotřebují.
Dokud nebude vážnost matematiky a povědomí o její důležitosti všeobecně sdíleno, jen těžko budeme žáčkům a rodičům vysvětlovat nezbytnost její výuky.
A už se motáme v kruhu.

Povinná maturita z matematiky je způsob, jak tento kruh rozetnout. Pokud ji má zvládnout většina maturantů, pak její náročnost bude stejně tak nízká, že si nad ní trojkař gymnazista jen s úšklebkem odplivne.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. listopadu 2014 v 16:53  

"Jenže matematici učit ekonomiku (ani jiné předměty) většinou neumí... "

A?

Proč by měli? Ekonomiku na střední škole snad učí EKONOM ne?

Nebo nedejbože, vy si myslíte, že vypočítat slevu 10 % je ekonomika?

krtek řekl(a)...
4. listopadu 2014 v 19:58  

Promiňte, kolego Keršlágere, ale my matematici (stejně jako kolegové ekonomové) používáme termín RPSN. A aspon na naší škole (obchodní akademie) se zminuje v ekonomice i matematice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.