Přečtěte si: Chládek: Škola povinně od pěti. A rodina čím dál zbytečnější

úterý 4. listopadu 2014 ·

Komentář Martina Fendrycha: Stát čím dál víc přebírá roli rodiny, otce a matky. A rodiče si na to zvykají - výchovu svých dětí ochotně přehodí na školu, na stát, a vyžadují ji po něm. Tragické.

Z komentáře Martina Fendrycha v Aktuálně.cz vybíráme:

Je celkem jasné, kam socialistický novátor Chládek míří. K systému, který pohltí všechny děti, všechny rodiny bez rozdílu. Česko dnes trpí akutním nedostatkem mateřských školek. A ministr školství to, jak vidíme, lehce vyřeší – přehraje problém na školy. Děti budou od pěti let povinně umístěny buď ve školách, nebo půjdou do mateřinky. Je to tak snadné.

Nápad krásný. Moderní. Nulté třídy jsou nepochybně výborné pro děti ze sociálně vyloučených lokalit. Z rodin, kde jim otec a matka neposkytují dostatek péče, málo se o ně starají, málo si s nimi hrají, málo je učí. Takové dítě v přípravné třídě dožene, co neumí, a nemusí být strkáno do zvláštní (praktické) školy, kam často vůbec nepatří. Což je samozřejmě skvělé.

Jenomže najdeme spousty dětí, které naštěstí žádný nultý ročník nebo mateřskou školu nepotřebují. Matka a otec se o ně starají, pečují o ně. Pokud to není povinné, ani je nenapadne dítě posílat v pěti letech do školky nebo do nulťáku. Velkou chybou Chládkova řešení je ona povinnost. Proč by měli rodiče, kteří mají třeba víc dětí, jeden z nich je doma a stará se o ně, posílat kluka či holku dřív do školy? Nedává to smysl. Navíc dítě strčené o rok dřív do školy de facto přijde o rok dětství. A ještě jedna věc. Je trakřka jisté, že bude velký rozdíl mezi mezi školkami a nultou třídou. Děti ze školek budou na jiné úrovni než holčičky a chlapečci, kteří nastoupí od pěti rovnou do školy a povedou je kantoři.




1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. listopadu 2014 v 15:31  

"Děti, které předškolní průpravu neabsolvují, jsou podle ministra v první třídě znevýhodněny. „Postupně začnou za ostatními zaostávat, až jsou nakonec z hlavního vzdělávacího proudu vyloučeny."

Blbina na kvadrát. Narodila jsem se před padesáti lety na vesnici a do školky jsem na rozdíl od svých vrstevníků ze sousedního města, kde už školka tenkrát byla, neráčila docházet. Ovšem zaostávání či snad vyloučení z hlavního proudu vzdělávání mne nějak nepotkalo, stejně jako stejně staré děti z naší vesnice a z vesnic dalších.

Zase to u nás bude jako vždy: S vaničkou se vylije i dítě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.