Česko-německý předškolní projekt Krůček po krůčku do sousední země byl slavnostně zakončen v Drážďanech

sobota 8. listopadu 2014 ·

Ve středu 5. listopadu 2014 proběhla v Drážďanech závěrečná prezentace projektu Krůček po krůčku do sousední země. Díky tomuto projektu financovanému z prostředků Evropské unie byla v letech 2012 až 2014 podpořena přeshraniční setkání v celkem 125 českých a německých mateřských a základních školách a v organizacích pracujících s dětmi od 3 do 8 let.


Těžiště projektu představovali vyslanci ze sousední země, kteří navštěvovali jednotlivá zařízení na české i německé straně hranice a hravou formou přibližovali jazyk a kulturu sousední země dětem a pedagogům. Na dvacet vyslanců vyškolených Koordinačními centry česko-německých výměn mládeže realizovalo v příhraničních zařízeních různorodé aktivity, například česko-německé odpoledne plné her, jazykové hry nebo předčítání dětské literatury ze sousední země. Každý vyslanec uskutečnil v průměru 23 návštěv v 6 zařízeních. Zároveň vyslanci pomáhali pedagogům při přípravě výletů do sousední země nebo přeshraničních setkání. Díky podpoře vyslanců vzniklo 13 nových česko-německých partnerství.

„Při setkáních mohou děti navázat nová přátelství a prožít napínavé zkušenosti“, řekla Vendula Maihorn, jedna z vyslankyň ze sousední země.

Tříletý projekt realizovala Koordinační centra česko-německých výměn mládeže v příhraničních regionech Česka, Bavorska a Saska po celé délce společné hranice. Jedná se o doposud největší projekt svého druhu. Do bezplatné nabídky se zapojilo kolem 6 000 dětí a 1 200 dospělých ze 125 mateřských a základních škol, školních družin a neziskových organizací z obou zemí. V rámci Evropského dne spolupráce 2012 byl projekt oceněn jako jeden z příkladů dobré praxe evropské přeshraniční spolupráce.

V průběhu projektu byly vydány dvě publikace pro pedagogy – slovníček a metodická příručka k tvorbě aktivit přibližujících dětem jazyk a kulturu sousední země. Součástí projektu byla také nabídka seminářů pro pedagogy, které využilo na 200 zájemců, a finanční podpora společných setkání českých a německých dětí a výměnných pobytů pedagogů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.