Vyjádření ministra školství k incidentu ve Žďáru nad Sázavou

úterý 14. října 2014 ·

"Zpráva mne šokovala a nechávám zjišťovat veškeré informace. Chci touto cestou vyjádřit soustrast rodině pobodaného studenta. Okamžitě na místo posílám Českou školní inspekci," říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek k tragickému incidentu na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, při kterém zemřel šestnáctiletý student a tři další osoby, včetně zasahujícího policisty, byly zraněny. Ministr školství si je vědom toho, že drtivá většina škol je zabezpečena dobře. Přesto žádá vedení všech škol, aby bezpečnostní opatření ve svých školách prověřili, aby se toto již nemohlo opakovat.

5 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
14. října 2014 v 23:47  

Budou u vchodu mříže, rentgeny, černí šerifové, detekční rámy? Není v silách zajistit, aby nějaký nemocný člověk (šílenec) nenašel skulinu a něco podobného nezopakoval. Ale ministr i další představitelé mohou apelovat na výchovu, všímavost a pomoc veřejnosti (sám by měl jít příkladem a nesvádět to na "nedostatečné zabezpečení vstupu do školy").

MM řekl(a)...
15. října 2014 v 10:16  

Není nad pomoc v pravou dobu!
Škola prožívá šok, její vedení se snaží nějak vypořádat s tragédií a do toho všeho jim ministr pošle okamžitou inspekci, která bude zjišťovat, jak byly zajištěny dozory, jak je vedena evidence docházky a tisíce dalších úředních "nezbytností".
Ministr cítí příležitost blýsknout se před médii a zkouší, zda by se mu jako jako "ráznému vyšetřovateli" nepodařilo určit viníka ještě v přímém přenosu (a čirou náhodou pár hodin před senátorskými volbami).
Běda škole, pokud v době tragédie neměla určený dozor u šaten. Běda, když nemá ve školním řádu výslovně uvedený zákaz nožů.
Běda, když evidence čipů není v přesném souladu se zákonem na ochranu osobní údajů.
Běda každopádně.
A běda nám, pokud takové chování ministra považujeme za normální...

poste.restante řekl(a)...
15. října 2014 v 10:48  

Myslím, že tentokrát není Vaše reakce zcela spravedlivá, kolego kapský. Citovaná věta je jen úryvkem rozsáhlejšího rozhovoru, který ministr poskytl a který jsem včera viděl v televizi.
Mluvil právě o tom, že především je třeba pomoci škole a postiženým osobám, že ale není v silách vedení škol a učitelů podobným tragédiím zabránit a oprávněně se ptal, jak je možné, že osoba, která už podobný skutek jednou spáchala, se ocitla na svobodě, kde jej mohla zopakovat.
Jsem k ministrovi hodně kritický, ale tentokrát mu v jeho postoji dávám za pravdu.

A že na školu poslal inspekci, to je bohužel nezbytné. Jak jinak by měl ministr školství získat informaci, zda na místě nebylo něco zanedbáno? Jistěže, může čekat na výsledek policejního vyšetřování, ale po celou dobu, nežli za několik měsíců skončí nebude umět odpovědět na vtíravé otázky novinářů.
Když tam inspekci pošle, je to špatně. Ale když ji tam nepošle, bude se veřejnost oprávněně ptát, jak to, že to neudělal.

MM řekl(a)...
15. října 2014 v 11:29  

poste.restante:

Ministrovi neupírám právo vyšetřit, co pro bezpečnost žáků udělala škola. Rozčiluje mě však ona okamžitá reakce.
V šatně - doslova - ještě nezaschlá krev, škola plná policistů a vyděšených studentů, před školou desítky nervózních rodičů... a do školy vchází inspekční přepadové komando s očividným cílem vyšťourat nějaké pochybení. Ano, jsem vůči ČŠI silně zaujatý, takže si nedovedu představit, jak tihle zamindrákovaní diletanti s pocitem neomezené moci řeší cokoliv klidně, věcně a s respektem k situaci. Naopak živě vidím, jak důležitě vrážejí do ředitelny a rázně diktují seznam desítek dokumentů, které jim musí být okamžitě předloženy, protože nic jiného než rýpání se v papírech ČŠI nedělá. A ani neumí.
Jako by to nemohlo počkat - třeba den nebo týden. Klidně i dva. Protože ať zjistí cokoliv, žádný praktický dopad to mít nebude. Tím jediným cílem byla právě ona "pádně chlapácká" věta ministra v televizi. Podívejte, vážení voliči, jaký jsem já rázný a rozhodný velitel! Zabili studenta a já tam okamžitě vyslal své elitní komando! Potlesk prosím...

Samotnou vraždu, její příčiny a okolnosti, které k ní mohly vést, už totiž vyšetřuje policie. A nepochybuji, že mnohem odborněji než ČŠI.

poste.restante řekl(a)...
15. října 2014 v 14:22  

Vaši skepsi vůči ČŠI, bohužel, sdílím. Osobní i zprostředkovaná zkušenost je taková, že jen málokdy se potkáváme s inspektory, kteří mají zájem situaci věcně posoudit a prověřit. Většinou jdou na kontrolu s cílem "něco" najít, vyšťourat. Souhlasím i s tím, že nebylo úplně nezbytné provést šetření "okamžitě". Ono asi nakonec bude spíš záležet na tom, kdy skutečně inspekce do školy dorazí. Pochybuji, že hned odpoledne naskákali inspektoři do auta a vyrazili.. Takže jde spíš o to "chlapácké gesto".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.