Přečtěte si: Ředitelé o zabezpečení škol: Vstupu cizích osob nelze úplně zabránit

úterý 14. října 2014 ·

Do budovy střední školy ve Žďáru nad Sázavou mohli studenti a zaměstnanci vstupovat jen s pomocí speciálních čipů. To ale nezabránilo šestadvacetileté ženě, aby se do objektu nepozorovaně dostala a následně na studenty zaútočila. Tuzemské školy používají kromě čipů i další formy zabezpečení – třeba posílené služby na vrátnicích, kamery nebo elektronické systémy. Ředitelé škol se však shodují – ani maximální zabezpečení nedokáže stoprocentně zamezit vstupu cizích lidí.

Z článku obr v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Posílenou ostrahu u vstupu využívá i celá řada dalších škol. Jak ale upozornil ředitel gymnázia v brněnských Řečkovicích Peter Krupka, ani vrátní nejsou schopni při ranním návalu stovek studentů zaručit, že se dovnitř nedostane někdo, kdo jako student vypadá. Právě to mohl být případ pachatelky dnešního útoku, které bylo pouhých šestadvacet let.

"Jsme v situaci, kdy něco takového nemůžeme předjímat. Například v souvislosti s případem z Rakovníka, kdy žák bodl učitelku do zad nožem, se skloňovala problematika detekčních rámů. Ten nůž patřil učitelce, takže ani kdyby byl u vchodu detekční rám, tak to nemusí být správné řešení," uvažuje expert na bezpečnost ve školách a bývalý místopředseda školských odborů Pavel Skácelík. "V každém případě by se měl zkvalitnit dozor u vstupů, je třeba využít všech možností – například i nepedagogických pracovníků. Ale chápu, že to je strašně problematické," připustil Skácelík.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) vyslal do Žďáru Českou školní inspekci, aby prověřila, zda jsou bezpečnostní opatření ve škole dostatečná. "Řada škol používá kamerový systém u vchodu, já to i podporuji. Nemyslím si, že je to narušení soukromí," řekl Chládek.

"Budeme zjišťovat, jak je zajištěna bezpečnost a ochrana zdraví žáků. Generální odpovědnost má ředitel školy," dodal šéf školní inspekce Tomáš Zatloukal. Pokud inspektoři odhalí nějaká pochybení a navrhnou úpravy bezpečnostních opatření, zřizovatel (např. obec či kraj) na ně musí přistoupit. "V podobných případech, kdy jde o naprosto krajní chování jednotlivce, ale nemohou sebelepší opatření zabránit tomu, že někdo něco podobného ve škole koná," poznamenal ústřední školní inspektor.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. října 2014 v 0:42  

Identifikační čipy jsou dobrá věc. Jeden žák jej použije a deset dalších s ním projde. Denně vidím v elektronické třídnici, kdo by vlastně neměl být přítomen, pokud ovšem do školy nevlezl komínem. Kamery u vstupu jsou pro obdobné případ k ničemu, když u monitoru nesedí služba. Pomohly by turnikety.
Šílenci se ubráníme stěží. Snad jen propočítat pravděpodobný termín příštího útoku, zvýšit ostrahu a snížit lhostejnost k dění okolo.
Chlapec nasadil život pro bližní svoji. Škoda toho života...

PUR řekl(a)...
15. října 2014 v 7:15  

Případ je čerstvý, jitří emoce. Mám jen obavu, aby se pod jejich vlivem nenareglementovalo, že každá škola musí mít bezpečnostní rám, tři lidi ve vrátnici, elektronického vrátného ... (Asi přeháním, ale ze zkušenosti vím, že se najdou lidé, kteří to budou prosazovat.) Protože na všechna tahle opatření padne moc peněz. A účinek? Nedělám si iluze. Za prvé žádné opatření není 100%ní, každé se dá nějak obejít. Za druhé i kdyby se do školy takováto pomatená osoba nedostala, jak zabráníte, aby příště někoho pobodala na schodech před školou. Budeme pak plotit celou plochu přístupu ke škole? Obeženeme školu ostnatým drátem, pokud možno pod napětím?
Myslím, že by se teď nemělo nic rozhodovat a řešit. Teď vládnou (logicky) emoce. Ale preventivní opatření chtějí chladnou hlavu. A narovinu - proti bláznům se 100%ně neochráníte nikdy.
PUR

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.