Přečtěte si: Tři zapálení učitelé vyzkoušeli, jaké je to učit v brněnském Bronxu

čtvrtek 30. října 2014 ·

Škola Osmec v brněnském centru je známá problémovostí žáků a jejich podprůměrnými výsledky. Většinu jejich studentů tvoří Romové, jejichž rodiče jsou nezaměstnaní. Nyní se za nimi vydali tři učitelé plní elánu, kteří se je pokusí zapálit pro učení.

Z článku Magdaleny Havlíkové v Ona.iDNES.cz vybíráme:

„Musím se přiznat, že jsem z toho smutný, když vidím, že některé ty děti by klidně mohly jít na střední školu, ale až příliš moc vlivů je stahuje zpátky. Kdo spolupracuje s učitelem je pro ostatní ve třídě „divný“, škola sama rezignovala na domácí přípravu a děti nepodporují ve studiu ani rodiče,“ zamýšlí se Ivan. A připomíná třeba rodiče, který si nepřál, aby jeho dcera měla vzdělání vyšší než on, tedy aby šla na střední školu.(...)

Pořad si podle svých tvůrců klade za cíl rozpoutat diskusi a vzdělávání a jeho možnostech i omezeních v daném systému. K bouřlivým debatám mezi učiteli a vedením školy docházelo již během natáčení. Ivan s Petrem se shodnou i na tom, že téměř výhradně romská škola není pro děti ideální řešení, protože takto není dost dobře možné praktikovat sociální inkluzi. „Když na škole převažují Romové, kdo se komu nakonec přizpůsobuje? Pokud máte ve třídě třeba čtyři romské děti, tak se to ztratí, přemostí a dojde k opravdové inkluzi, kdy si obě strany navzájem něco předají a naučí. Takto se mi to zdá jako nejméně šťastné řešení pro děti, i když vím, že žádná jednoduchá řešení tu neexistují,“ přemítá dějepisář Ivan.

1 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
30. října 2014 v 21:36  

Ano, v rámci pokusu o záchranu několika romských dětí obětujeme mnohonásobně více "normálních" dětí, které by se bývaly učily, kdyby je romská část nestáhla do bahna nihilismu. Obávám se, že toto myšlení a směřování je totálně špatně. Inkluzi a sociální integraci by měli dělat nikoliv "oběti" (tj. ty "lepší děti"), ale vzdělávací pedagogové. Nejspíše pomocí menších skupinek, kde (jak známo) snadněji zamezíte tomu, aby "většina" stáhla dolů ty ostatní, kteří třeba i něco dokázat chtějí. Romské skupině je větším příkladem jeden Rom, který něco chce dokázat, než mnoho nějakých "gadžů", kteří jsou stejně od přírody "šprti". Tenhle přístup prostě nechápu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.