Přečtěte si: Povinná maturita z matematiky zabetonuje to, s čím nejsme spokojeni

středa 29. října 2014 ·

Matematika jako strukturovaný způsob uvažování se u nás učí zatím jen zcela výjimečně.


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

Odpor žáků a studentů k matematice chceme řešit větší dávkou té matematiky, kterou už dnes nemají rádi. Opravdu si někdo myslí, že to zlepší vztah studentů k ní? No, někdo si to možná opravdu myslí, ministr Chládek kupodivu ne. V Událostech, komentářích řekl, že sama povinná matematika nic nevyřeší, že musíme kontinuálně měnit způsob výuky. Potíž je, že do školního roku 2018/19 se kultura výuky matematiky změnit nedá, navíc ministr v zavádění podobných „měkkých opatření“ velkou dovednost nepředvedl, i když snaha se mu upřít nedá. A vždycky je složitější provádět změnu kultury než uplést bič, který něco nakáže. Ministr často mluví o vnitřní změně, ale nakonec stejně přijde jen s ním.

Zatímco jeho poslední bič - povinné přijímačky - jsou opravdu hloupý nápad, povinná maturita z matematiky za debatu stojí. Ale pokud se rozhodneme ji zavést teď a způsobem, jaký navrhuje Chládek, jen její výuku zabetonujeme ve stavu, s nímž jsme skoro všichni nespokojeni, včetně jeho samého. Jaké je řešení? Paradoxně ho opět zmínil Chládek v televizi, když říkal, že navštívil gymnázium, kde dobrovolně maturuje z matematiky sedmdesát procent studentů. A to proto, že mají učitele, který ji umí podat zajímavě. No sláva, takže to jde i bez té povinnosti!

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. října 2014 v 12:19  

Z článku je patrné především, že výuce matematiky pan Feřtek rozumí asi tak, jako koza petrželi. Koneckonců Chládek na tom není o mnoho lépe.

Dovolím si citovat část z příspěvku Dalibora Martišeka z VUT v Brně zveřejněného v MF Dnes, kterým reaguje na článek Oldřicha Botlíka, který byl zveřejněn tamtéž.

"Botlík má pravdu v to, že výuku změní až generační obměna. Staří učitelé matematiky vychovali konstruktéry počítačů a mobilů, do kterých dnešní "lepší" matematici přesouvají mozky svých žáků. Konstruktéři jednou odejdou, noví nebudou, a to pak bude změna věru řádná".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.