Přečtěte si: NEWSPEAK George Orwella

pondělí 13. října 2014 ·

Volby a volební kampaně prožíváme teď takřka neustále: prezidentské, parlamentní, evropské, senátní, komunální + nějaké to obecní referendum. Ze všech billboardových kampaní typu „Vyženeme narkomany od škol“ či „Jsem Váš kandidát a kamarád“ :-) se chodci či řidiči již pomalu točí hlava. Klidu ve společnosti to moc nepřidává. Nicméně je zajímavé sledovat, jak voliči pokaždé překvapí a hlasují jinak, než pisálkové píší a agentury věští.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

My se ale naopak podívejme, jak bravurně si s problematikou newspeaku poradilo ministerstvo školství ve svém výše zmíněném koncepčním mládežnickém dokumentu :-).

Dokument se skutečně nedá kritizovat. Nedá se říci, zda je dobrý či špatný ani že si autoři něco myslí. „Ideozločin“ je vyloučen. Orwell by měl radost.

Ale pokochejte se sami:

„Materiál určuje strategické cíle státní politiky ve vztahu k mládeži. Reflektuje potřeby mládeže zejména v oblasti neformálního a zájmového vzdělávání, zaměstnanosti mladých lidí, kultury a tvořivosti, jejich participace, zdraví a zdravého životního stylu, sociálního začleňování a dobrovolnictví. Zabývá se také environmentální a globální rozvojovou problematikou včetně přístupu mladých lidí k právům a informacím.

Koncepce 2020 definuje třináct strategických cílů, které dále rozpracovává do dílčích cílů a konkrétních opatření k naplňování těchto cílů. Obecným cílem předkládaného strategického dokumentu je přispět na základě uplatňovaného meziresortního přístupu v oblasti práce s mládeží ke zvyšování kvality života mladých lidí, zejména prostřednictvím rozvoje jejich osobnosti tak, aby dokázali své potřeby přizpůsobovat neustále se měnícímu demokratickému prostředí a využívat svůj tvůrčí a inovativní potenciál v praxi i v aktivní participaci ve společnosti. Předkládaná Koncepce 2020 je součástí Strategie vzdělávací politiky České republiky.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.