Přečtěte si: Až dvacet procent dětí je zralých na psychiatra

neděle 5. října 2014 ·

Dětští psychiatři bijí na poplach. Až dvacet procent dětí by potřebovalo jejich pomoc. Ročně spáchá sebevraždu až padesát dětí. Odborná péče pro ně přitom chybí.


Z článku Stáni Seďové v Právo/Novinky.cz vybíráme:

Problémem je, že pro tyto děti chybí odborná péče. Často se jim nedostane vůbec žádné nebo zoufalí rodiče vodí své potomky k pediatrovi s bolestmi, které mají příčinu úplně jinde než v žaludku.

„Potřebovali bychom asi tak dvakrát větší počet ambulancí a několikanásobně více pedopsychiatrů. Zvláště u malých dětí je diagnostický proces hodně složitý. Neumějí říct, že jsou smutné, takže často končí s různými bolestmi u pediatrů. Navíc rodiče si často neumějí vysvětlit změny nálad, nevolnosti, poruchy spánku nebo náhlou agresivitu. Takže si toho nevšímají nebo vyčkávají, až to přejde. A to si může vyžádat nevratné následky,“ upozornila Uhlíková.

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2014 v 1:05  

A jak to mají pedagogické sbory?

Gustav řekl(a)...
6. října 2014 v 12:31  

Že se ptáte, pane kolego! Až 99 %!

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2014 v 12:53  

Strašné!!!
Takže pouze jedno procento zodpovědných učitelů, kteří se už léčí.

Gustav řekl(a)...
6. října 2014 v 14:15  

A jak na nás ostatní vzhlížejí!

poste.restante řekl(a)...
6. října 2014 v 14:33  

Nemohu nevzpomenout okřídlené věty, že podle lékařů neexistuje zdravý člověk, pouze špatně informovaný pacient.

Pakliže dochází k nárůstu indikovaných diagnóz, je nasnadě se ptát, zda více hrabe dětem, nebo učitelům a rodičům, nebo psychiatrům, kteří jsou za léčení pacientů placeni.

Ovšem u objektivních čísel, typu počty sebevražd už tak lehce žertovat nelze.
Je třeba se ptát a pídit po příčině. Osobně bych si tipnul další důsledek krize z rozežranosti.

krtek řekl(a)...
6. října 2014 v 15:52  

Z rozežranosti pálí žáha a jsou vředy, sebevraždy jsou ze ztráty cílů a ty jsme ztratili všichni. Takže je to vlastně všechno ještě dobré.

Jirka řekl(a)...
6. října 2014 v 18:13  

Dneska je tu trudno a já vůl si přečetl rozhovor s Erazimem Kohákem
http://www.ceskaskola.cz/2014/10/erazim-kohak-clovek-se-nenaplnuje.html
a pak šel učit do sedmičky. Z depky mne dostane až příští jaro.
Stejně si myslím, že to je v rodině. Ve škole se mi zdají tak nějak v pohodě, i když učitel roní hořké slzy. Já odpovědi našel v tom rozhovoru.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2014 v 21:31  

Není to právě veselé téma. Když pominu sdělení, že 'Může se stát, že přístup a výchova rodičů jsou tím, co psychickou poruchu nastartuje.', pak mne doopravdy zajímá, v čem spočívají příčiny zvýšené psychické nemocnosti dětí a mládeže. Přednosta psychiatrické stanice dokonce hovoří o geometrické řadě.
V každém případě jsem v článku nezaznamenal, snad po dvaceti letech, jedinou zmínku o vině školy. Až se cítím tak nějak odstrčený. Depka ne mě z toho padla.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.