Přečtěte si: 10 tipů, jak posunout vpřed (nejen) finské školství

pondělí 27. října 2014 ·

Učitelé ve Finsku jsou vnímáni zároveň jako problém i řešení vývoje škol ve Finsku. „Neříkejte někomu, kdo se topí, aby plaval rychleji,“ říká Tommi Laitio, ředitel odboru mládeže ve finských Helsinkách. „Školy stále zůstávají osamocenými ostrovy. Učitelé si zaslouží více.


Z překladu článku Tommi Laitio v EDUin.cz vybíráme:

Přinesme do škol participativní rozhodování

Pro finské školy je velmi typické, že se vše točí jen kolem učitelů. Zúčastnil jsem se mnoha seminářů, kde student nebyl brán jako aktivní a kompetentní strana vzdělávání. Je to pozůstatek traumatu vyvolaného u některých lidí „politizací“ ze 70. let 20. století. Potřebujeme ve školách silněji podpořit rozvoj demokratického chování.

Na helsinském odboru mládeže dva roky testujeme model tzv. participativního rozpočtu (participative budgeting, proces demokratického rozhodování o využití společných prostředků). Organizujeme festivaly, na nichž studenti nejprve sdílejí svá přání a obavy. Následují workshopy, kde menší skupiny teenagerů přemýšlejí o řešeních zmíněných témat. Návrhy procházejí dalším vývojem a volbami ve školách. Podle výsledků pak odbor mládeže vykonává svou práci. Podobným způsobem lze postupovat i v rozhodování o školním prostředí. Potřebujeme model, v němž vyjednávání a spoluúčast převládají nad represí a reprezentací. Reprezentativní modely obvykle upřednostňují studenti, kteří už získali větší míru sebedůvěry. Školy by měly být líhněmi finské demokracie postavené na spoluúčasti a spolurozhodování.




1 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
27. října 2014 v 23:53  

Tak děti. Kdo je pro to, abychom dnes probírali složené zlomky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.