Startuje Sportovní liga základních škol o Pohár ministra školství – šest odvětví prověří týmový duch a motivuje k pravidelnému pohybu

čtvrtek 25. září 2014 ·

Vydat se nejen ve stopách hvězd českého i světového sportu, ale především si osvojit sport a pohyb jako součást pravidelných aktivit. Právě to nabídne žákům druhého stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z celé Ceské republiky „Sportovní liga základních škol o Pohár ministra školství“. Účastníci budou o tuto trofej soutěžit ve školním roce 2014/2015 v šesti sportovních odvětvích – atletice (Pohár Rozhlasu s Českou spořitelnou), minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu a házené.


Pořadateli seriálu těchto soutěží jsou Asociace školních sportovních klubu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Česká unie sportu.

„Jedním z cílů, se kterými jsem nastoupil do čela ministerstva, je prosadit zdravý životní styl našich dětí. K tomu pochopitelně patří pravidelná sportovní aktivita. Proto vznikla myšlenka Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství. Nejde o to, aby z účastníků této ligy vzešly za každou cenu nové sportovní hvězdy. Nejdůležitější je, aby si co nejvíc dětí osvojilo lásku ke sportu, a aby se jim každodenní aktivní pohyb stal přirozenou potřebou,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, jenž převzal nad soutěží záštitu.

Dlouhá cesta do republikového finále

Od září letošního roku začalo v těchto disciplínách připravovat svá školní družstva více než dva tisíce organizátorů. Mladé závodníky čeká v následujících měsících

hned několik důkladných a náročných prověrek. Týmy nejprve absolvují školní kola a ty, které se kvalifikovaly, se následně představí v okresních kolech. Odtud postoupí nejlepší výběry do krajských kol a na jejich vítěze už poté čeká účast v jednotlivých republikových finále.

Ta se odehrají ve všech šesti odvětvích na různých sportovištích po celé České republice.

„Věřím, že Sportovní liga základních škol o Pohár ministra školství se stane významnou a oblíbenou akcí a že bude přijata převážnou většinou žáků i tělocvikářů kladně. Spojuje v sobě prvky soutěživosti, sounáležitosti a týmového ducha. Každý clen družstva je důležitý. Opravdu nám nejde o mimořádné výkony, rekordy a vítezství za každou cenu, ale o to, abychom žákům nabídli atraktivní a smysluplné pohybové aktivity,“ uvádí Václav Lešanovský, prezident Asociace školních sportovních klubů.

„Česká unie sportu vítá veškeré akce a soutěže, které jsou zaměřené na mládežnický sport. Sportovní liga základních škol o Pohár ministra školství je jednou z našich priorit a podpoříme ji organizačně, materiálně i metodicky. Jsem přesvědčen, že tento velice zajímavý a přínosný projekt bude žáky i jejich rodiče inspirovat, aby se věnovali sportu i v rámci mimoškolních aktivit. Doufám, že pohyb se v budoucnu stane automatickou součástí jejich každodenního života,“ přeje si Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Známé osobnosti jako patroni

Prestiž Sportovní ligy základních škol o Pohár ministra školství posiluje i účast významných sportovních osobností v roli patronu jednotlivých sportu. Patronát nad sezónou 2014/2015 převzali: Adam Sebastian Helcelet, (atletika – Pohár Rozhlasu s Českou spořitelnou), David Lafata (minifotbal), Jiří Zídek (basketbal), Jan Jelínek (florbal), Aleš Holubec (volejbal) a Jiří Motl (házená).

Šest nejúspěšnějších týmů v jednotlivých celostátních finále obdrží při slavnostním vyhlášení originální poháry, které vyrobily Sklárny Bohemia Poděbrady. Ty osobně předá vítězům ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Z jeho rukou nejúspěšnější sportovci převezmou kromě věcných cen také vstupenky na významné sportovní události daného sportu pořádané v České republice v roce 2015.

Podrobnosti k soutěži jsou k dispozici na: www.sportovniligazs.cz.

Kontakt pro bližší informace: info@sportovniligazs.cz

1 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. září 2014 v 18:51  

"Nejdůležitější je, aby si co nejvíc dětí osvojilo lásku ke sportu..."

Ale právě to se určitě nestane. Do pohybu se dají pouze ti, kteří už v pohybu dávnou jsou, tělocvikáři samozřejmě nominují jako obvykle ty své nejlepší, většinou již aktivní sportovce. Ve školách se nepohne navíc ani jeden žák.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.