Přečtěte si: Česko v očekávání odlivu mozků

neděle 14. září 2014 ·

Podle čerstvého průzkumu provedeného společností Člověk v tísni na českých středních školách si více než 80 % středoškoláků myslí, že svou vlastní iniciativou či akcí nemohou dosáhnout změny problémů, s nimiž se setkávají. Pozoruhodná skepse.


komentáře Boba Kartouse v Hospodářských novinách/EDUin.cz vybíráme:

Antropologové nekončí na úřadech práce, jsou to většinou lidé schopní zaujmout na trhu práce širokou škálu pozic, od marketingu přes HR, práci v neziskovém sektoru, v sociální oblasti, na školách…

Apatie středoškoláků není nic překvapivého. Nevidět to znamená prokazovat relativně vysokou míru vlastní netečnosti vůči podstatným problémům. Kruh se uzavírá konstatováním, že naděje na zlepšení je malá.

Zvláště tehdy, je-li pravda, že stále více českých studentů uvažuje o studiu v zahraničí. Podle průzkumu citovaného serverem IHNED.cz jde o celých 60 %. Je lidskou přirozeností měnit okolní svět k obrazu svému, a pokud to v nějakém okamžiku a na nějakém místě nelze, lze se ohlížet jinde.


2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2014 v 21:06  

A to jako, že je Česko tím odlivem těhotné?
Rozjímám, na kterou světovou stranu se těch asi tak sedmnáct českých a použitelných mozků odlije. Vzhledem k tomu, že začínám upřednostňovat taktiku 'po proudu', vypadá to u mne podle povodí na Severní moře.

poste.restante řekl(a)...
14. září 2014 v 23:02  

A nebylo by tedy pro systém, společnost a koneckonců i pro antropology samotné efektivnější, kdyby rovnou studovali marketing, HR, práci v neziskovém sektoru, v sociální oblasti, nebo učitelství?

Český vzdělávací systém k apatii vychovává. Občanství, orientace ve společnosti, kulturní rozhled, sebepoznání, právní povědomí a řada dalších, vysoce důležitých kompetencí jsou systematicky zanedbávány. Vzdělání tohoto charakteru je limitováno téměř výhradně na omezený segment těch, kteří se rozhodnou studovat tzv. humanitní obory na vysokých školách.

Mám článku rozumět tak, že řešením skepse mezi našimi studenty je více humanitně zaměřeného vzdělávání na našich středních a vysokých školách?
Že když se zvětší právní povědomí, kulturní rozhled a sebepoznání našich studentů, zabrání to odlivu mozků?

Obávám se, že autor předvedl fantastickou ukázku nepochopení podstaty problému

Jestli všeobecné apatii mezi studenty přispívá i český vzdělávací systém, pak je to pouze tím, že díky masifikaci vyššího vzdělání získá dnes maturitní vysvědčení i vysokoškolský titul i líný nedouk, v důsledku čehož jejich pomyslná "cena" silně klesla. Jestliže i pracovitý student vidí, že jeho spolužák může školou bez problémů procházet, aniž by vyvinul sebemenší úsilí, jestliže je svědkem jako lenochův tatínek "zařídí" aby synek dostudoval, proč by měl dojít k jinému závěru, nežli uvádí studie? Proč se o něco snažit, když to stejně nemá na nic vliv?

Hlavní problém ale neleží ve škole, nýbrž ve světě kolem ní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.