Podpora vícejazyčnosti v českých školách

středa 24. září 2014 ·

Na III. mezinárodní konferenci zaměřené na podporu výuky dalších cizích jazyků ve školách v České republice se v prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v Praze sešli zástupci kulturních a vzdělávacích institucí z USA, Belgie, Francie, Německa, Slovenska, Turecka, Polska a hostitelské České republiky. Konferenci zahájili náměstek ministra pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc, ředitelka Národního institutu pro dalšího vzdělávání Helena Plitzová a Otto Pacholík, vedoucí českého překladatelského odboru Generálního ředitelství pro překlady Evropské komise.


V dopoledním bloku zazněly příspěvky ke konceptu vícejazyčnosti z hlediska didaktiky výuky cizích jazyků. Čeští a zahraniční účastníci hovořili mimo jiné o metodě efektivní výuky jazyků, o zkušenostech se zaváděním CLIL, o výchovných cílech ve výuce cizím jazykům v kontextu současné Evropy, o současných trendech ve výuce odborného jazyka či o budoucnosti jazykových profesí, zejména překladatelů. Zástupce Evropské komise v Praze představil soutěž Evropské komise určené pro středoškoláky „Juvenes Translatores“. V odpolední části pak proběhly workshopy v německé, anglické a francouzské sekci, ve kterých se diskutovalo například na témata individuálního přístupu a řízení kvality v jazykovém vzdělávání, interaktivní komunikace či zavádění filmů do jazykové výuky. V průběhu konference byly k dispozici aktuální informace z Evropského střediska moderních jazyků Rady Evropy a ukázky učebnic a slovníků jazykových vydavatelství.

Mezinárodní konferenci uspořádal Národní institut pro další vzdělávání pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a za podpory Evropské komise, British Council, Rakouského kulturního fóra, Goethe institutu a Francouzského institutu v Praze.

Vlasta Kohoutová, NIDV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.