Přijďte po setmění na univerzitu a objevte svoje buňky pro vědu

úterý 23. září 2014 ·

Univerzita Palackého se v pátek 26. září opět připojí k celoevropské akci Noc vědců, která se koná na několika fakultách, v botanické zahradě a také v areálu fakultní nemocnice. Veřejnost nahlédne do míst, kam se běžně nedostane, dozví se řadu zajímavostí z nejrůznějších vědních oborů, a především se bude bavit. Letošním tématem jsou buňky pro vědu.


Na pedagogické fakultě návštěvníci uvidí funkční model parního stroje, seznámí se s recyklouměním nebo se životem včel. Na dalším stanovišti zase zjistí, jaké exotické částice vznikají na urychlovači nebo co je to telemedicína. Program je nabitý netradičními aktivitami a chybět nebude ani pozorování netopýrů, poslech zvuků zvířat, simulace útoku pomocí falešné webkamery, prezentace pohybových aktivit hendikepovaných nebo ověřování pravosti bankovek pomocí UV lampy. Studentský spolek UP Crowd si připravil ukázky z výzkumu astrofyziky i magnetické levitace.

Noc vědců se v Olomouci koná již po čtvrté. „Jsme rádi, že stejně jako loni bude mezi jednotlivými stanovišti jezdit speciální autobusová linka. A kdo se bude chtít lépe zorientovat v programu, může využít mobilní aplikaci,“ lákala na akci Blanka Krausová, vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání.

Poprvé se k vědeckému reji připojí také olomoucká charita nebo Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. „Prostory pro odběry krve si může prohlédnout prakticky každý kdykoliv během roku, ať už během exkurzí nebo jako dárce. Tentokrát ale příchozím ukážeme i zákulisí, tedy především laboratorní provoz. Právě tam míří ročně tisíce litrů krve, krevní plazmy a dalších složek krve ke zpracování ještě před tím, než je můžeme poskytnout pacientům,“ řekl tiskový mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Akce je projektem Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů vědy po celé Evropě. V loňském roce ji v České republice navštívilo 31 tisíc lidí. Koná se zdarma.

Vše o programu v Olomouci se zájemci dozvědí na www.pevnostpoznani.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.