OECD: ČR patří k zemím s nejnižším počtem lidí bez vzdělání

středa 10. září 2014 ·

Česká republika má ze zemí OECD nejméně dospělých lidí, kteří nemají žádné, nebo jen základní vzdělání. Ukázalo to mezinárodní srovnání Education at a Glance 2014. Alespoň střední vzdělání má v České republice 92 procent lidí ve věku 25 až 64 let, průměr v zemích OECD je přitom 75 procent. Mezinárodní šetření také ukázalo, že dvě třetiny Čechů dosahují stejného stupně vzdělání jako jejich rodiče a pouze 21 procent dosahuje vyššího stupně vzdělání.

Ve srovnání s mezinárodními standardy má Česká republika jedny z nejnižších platů učitelů na základních školách po patnácti letech praxe. Úroveň platů českých učitelů navíc obecně patří mezi nejnižší. O jejich zvýšení už od svého nástupu usiluje ministr školství Marcel Chládek, kterému se podařilo vyjednat víc finančních prostředků do rozpočtu školství. Na platy pedagogů půjdou dvě miliardy korun.

„Začínající učitelé dostanou v roce 2015 přidáno 400 korun, učitelé s minimální praxí 500 korun, dále se podle odučených let částky zvyšují na 700, 900 a 1100 korun. V novém roce pak bude nabíhat kariérní řád, který bude spojen s dalším navýšením platů učitelů," řekl ministr Chládek k šetření OECD.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj každoročně zveřejňuje porovnání vzdělávacích systémů s názvem Education at a Glance, která prostřednictvím vybraných indikátorů porovnává vzdělávací systémy zemí OECD.

Stručný přehled indikátorů Education at a Glance 2014 v českém jazyce je k dispozici v materiálu České školství v mezinárodním srovnání.

Zprávu OECD Education at a Glance 2014 v kompletním znění v angličtině naleznete ZDE.

1 komentářů:

xOn řekl(a)...
10. září 2014 v 18:06  

Chybí tam doplňující otázka, zda je počet vzdělaných lidí nějak znát na fungování daného státu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.