Objevte kouzlo historických a vzácných děl online na Knihách Google

čtvrtek 4. září 2014 ·

Čtete rádi a lákají vás tajemství dob minulých? Pak tu máme něco pro vás. Spolu s Národní knihovnou

ČR pracujeme na tom, abychom vám mohli zpřístupnit co nejvíce národních i mezinárodních pokladů literatury v elektronické podobě.

V těchto dnech proto probíhá digitalizace fondů starých tisků i sbírky Slovanské knihovny. V plánu je digitalizovat více než 140 000 svazků knih! Každý z vás tak bude mít možnost z pohodlí domova nebo pracoviště nahlédnout pouhým kliknutím do tištěného dědictví světových i českých dějin a kultury.

Ze sbírek Národní knihovny bylo dosud na Knihách Google zpřístupněno bezmála 25 000 vzácných knih a další budou postupně přibývat. Součástí již zpřístupněné sbírky jsou vzácné tituly od Jana Amose Komenského, jednoho z největších českých myslitelů, Jana Husa, Václava Hájka z Libočannebo nejstarší česká kronika od Kosmase.

Annabella Weisl, manažerka pro strategická partnerství, Knihy Google, říká: "Technologie, které dnes máme k dispozici, nám umožňují nejen zachovat historii a kulturu pro budoucí generace, ale také ji svým způsobem opětovně oživit. Veřejně dostupné materiály a knihy jsou důležitou součástí světového dědictví a my jsme velmi rádi, že můžeme spolupracovat s Českou národní knihovou na zpřístupněni jejich vzácných sbírek nejen do České republiky, ale i celého světa.”

Celé to začalo už v roce 2011 intenzivními přípravnými pracemi. Knihy musely být opatřeny štítky, čárovým kódem, následovala elektronická katalogizace, fyzická i elektronická kontrola záznamů a ocenění knih kvůli určení pojistné hodnoty. Knihy vhodné pro digitalizaci se pak transportují do skenovacího centra za dodržení přísných bezpečnostních podmínek. Dbá se také na absolutní eliminaci poškození svazků zabezpečením proti nárazu, otřesu, ale třeba i vlhkosti.

Každých šest týdnů se tak můžete těšit na tisíce dalších a dalších digitalizovaných titulů. Najdete je na Knihách Google.

Příjemné čtení!

Martina Ondrušová
Google ČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.