26. 9.: Evropský den jazyků

čtvrtek 25. září 2014 ·

Evropský den jazyků: změnit způsob myšlení a s pochopením vítat rozmanitost.


U příležitosti Evropského dne jazyků vydal generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland následující prohlášení:

„Dne 26. září slavíme jazykové bohatství Evropy. Připomeňme si slova Antoine de Saint-Exupery – jazyk je často zdrojem nedorozumění. Jazyk lze použít jako zbraň, jako výmluvu pro diskriminaci a ponižování.

Společně můžeme zajistit, aby jazyky nebyly zdrojem nedorozumění, ale staly se klíčem k mezikulturnímu dialogu a vzájemnému respektu. Abychom toho docílili, je třeba změnit způsob myšlení a s pochopením vítat rozmanitost.

Rada Evropy se výrazně zasazuje o všechny evropské jazyky: svou činností při ochraně regionálních a menšinových jazyků, vypracováním společných standardů pro výuku a hodnocení jazykových kompetencí a podporou států v zavádění inkluzivních přístupů k jazykovému vzdělávání. Dnes, kdy slavíme Den jazyků ve Štrasburku, spolu s Evropským střediskem moderních jazyků ve Štýrském Hradci, prostřednictvím mnoha originálních akcí konaných po celé Evropě, bychom si měli uvědomit, jak vlivnou úlohu jazyk hraje v budování a uchovávání tolerantní, mírové a inkluzivní společnosti.“

Získejte více informací o Evropském dni jazyků (EDJ) a o stovkách aktivit organizovaných po celém kontinentě: www.coe.int/edl.

Další informace:

Evropský den jazyků (EDJ) je den, během něhož podporujeme jazykové vzdělávání po celé Evropě.

Od Evropského roku jazyků v roce 2001 se z iniciativy Rady EDJ slaví každoročně 26. září.

Konkrétní cíle EDJ:

  • zvýšit povědomí veřejnosti o tom, jak důležité je učení se jazykům pro podporu vícejazyčnosti a mezikulturního porozumění;
  • propagovat bohatství jazykové a kulturní rozmanitosti Evropy;
  • podpořit celoživotní učení se jazykům ve škole i mimo ni.

Stránka věnovaná EDJ je dostupná v 28 jazycích. V roce 2013 bylo na této stránce v kalendáři zaregistrováno 620 akcí. Tento počet představuje jen malou část aktivit odehrávajících se kolem data 26. září v Evropě a mimo ni. Aktivit, které organizují zejména školy, univerzity, jazykové a kulturní instituty a asociace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.