Přečtěte si: Sporťák Chládek

pondělí 14. července 2014 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy si odskočil z fotbalového hřiště do své kanceláře a připravil novelu školského zákona, kterou bude muset vláda – nechce-li přijít k mezinárodní ostudě – shodit ze stolu.


Z článku Jana Grubera v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Připravovaná novelizace školského zákona – vejde-li v platnost – zmiňované problémy ještě prohloubí. V paragrafu 183 odstavci 8 se totiž píše: „Zdravotním postižením je pro účely tohoto zákona mentální, tělesné, zrakové nebo sluchové postižení, vady řeči, souběžné postižení více vadami a autismus. Posouzení mentálního postižení dítěte nebo žáka pro účely tohoto zákona vždy vychází z kombinace hodnocení intelektu s hodnocením kognitivních, adaptivních a paměťových funkcí dítěte nebo žáka.“

MŠMT zcela svévolně a v rozporu s existujícími klasifikačními systémy, které definují mentální postižení hodnotou IQ nižší než sedmdesát, zavádí vlastní kritéria pro udělení diagnózy mentálního postižení pro účely vzdělávacího procesu. Skrze tuto obezličku bude znovu možné posílat do praktických škol děti s poruchou soustředění nebo učení, děti, kterým chybějí jisté sociální návyky, děti Romů. Praktické školy mohou jásat. Nepřijdou o své žáky, kteří pro ně znamenají peníze.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. července 2014 v 9:23  

Pokud si to pan publicista Gruber nevymyslel nebo něco špatně nepochopil (na webu DR o jeho odborné kvalifikaci není v jeho profilu ani čárka), bylo by opravdu otřesnou zprávou, že o zařazení dítěte do jiné než standardní ZŠ rozhoduje pouhý IQ test, resp. jeho výsledek <70.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2014 v 13:24  

Víte Pátku, výsledek <70 IQ je hlavní kritérium (jak jinak), ale MŠMT zavádí i další!

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. července 2014 v 21:22  

hlavní kritérium (jak jinak), ale MŠMT zavádí i další!

A ta další kritéria mají být uplatňována v jejich sjednocení, a nebo v jejich průniku?

Unknown řekl(a)...
20. července 2014 v 18:34  

Sedmdesát bodů, to opravdu není moc.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. července 2014 v 20:11  

Sice mi kdysi přišla z Mensy přihláška, ale spíš si říkám, že jako fór docela dobrý. V každém případě, jestli tomu dobře rozumím, pak IQ 100 není průměrná hodnota, a každé dítě pod tuto hodnotu je ve vývoji opožděno. Odhaduji, že při koeficientu 70 by mělo do školy nastoupit až někdy v osmi a půl letech, aby se tak nějak srovnalo se svými spolužáky.
Myslím si, že hranice pro úvahu o speciálnější vzdělávací péči by měla být už někde u devadesáti bodíků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.