Mistrovské dílo E. L. Wallanta: Nájemníci pana Moonblooma

pátek 11. července 2014 ·

Kniha, které vám vleze pod kůži...

Nakladatelství Plus přináší na knižní pulty znovuobjevený skvost americké literatury, knihu Nájemníci pana Moonblooma od Edwarda Lewise Wallanta. Tento mistrovský román je jubilejním desátým svazkem Pestré řady, v níž nakladatelství Plus vydává výjimečná díla světové literatury. Nájemníci pana Moonblooma přináší působivý, melancholický i vtipný obraz poválečného New Yorku. Norman Moonbloom je správcem několika činžovních domů. Jeho poklidný život se od základu změní, když si uvědomí, jak pozoruhodné osudy mají jeho nájemníci. 


Nájemníci Normana Moonblooma si vytváří ve svých bytech velmi rozdílné světy. Jedno však mají společné – ať už jde o stoletého německého Žida, černého homosexuálního bubeníka nebo bohémského, sexem posedlého Číňana, všichni se Normanovi svěřují s tím, co je trápí. A z odtažitého výběrčího činže se tak časem chtě nechtě stává jakýsi kříženec podomního psychiatra a otce zpovědníka. Norman si vyslechne spoustu znepokojivých zpráv o životech svých nájemníků a mnohé další si domyslí, až se nakonec v okamžiku náhlého prozření rozhodne, že je jen a jen na něm, aby se o ně postaral... 

„Wallant píše oslnivě, prózou, která nikdy nepřestřeluje, i když někdy laškuje s jistou teatrálností – obzvlášť v častých monolozích nájemníků. Jeho postavy rotují od mučivého utrpení k uvolněné radosti. Román je to smutný, avšak nikoli skličující, a přímo překypuje dvojsmyslností,“ hodnotí v doslovu Wallantův román jeden z nejuznávanějších amerických spisovatelů Dave Eggers. Jeho román Hologram pro krále, podle něhož natáčí kultovní režisér Tom Tykwer film s Tomem Hanksem v hlavní roli, vyšel minulý měsíc také v nakladatelství Plus. 

Románem Nájemníci pana Moonblooma ve skvělém překladu Miroslava Jindry završilo nakladatelství Plus první desítku jedinečných děl světové literatury, které vycházejí v edici Pestrá řada. Září mezi nimi literární skvosty Émila Ajara (Romaina Garyho): Život před sebou, Zhasínáme v říši divů od známého bouřliváka britské prózy DBC Pierra, Květy temnoty Aharona Appelfelda nebo Strážkyně pramene od finské autorky Emmi Itäranty. 

Doporučená cena 329 Kč. Knihu s 20% slevou a poštovným zdarma zakoupíte do 13. 7. v e-shopu www.albatrosmedia.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.