Titul Světová škola získalo letos 15 škol

neděle 22. června 2014 ·

Již počtvrté udělila společnost Člověk v tísni certifikát Světová škola. Aby škola titul získala, musí splňovat několik kritérií - podporovat své žáky, aby o globálních problémech diskutovali, dívali se na ně v souvislostech, přemýšleli o nich a zároveň se aktivně zapojovali do jejich řešení. Certifikát získalo 15 škol z celé České republiky.


Slavnostní předání certifikátu, který udělila nezisková organizace Člověk v tísni ve spolupráci s organizacemi ADRA, ARPOK a Multikulturní centrum Praha, proběhlo 12. 6. v Americkém centru v Praze. Podrobně o kritériích certifikátu zde.

Školní týmy během celého letošního školního roku připravovaly místní akce s globálním přesahem, které organizovaly v duchu hesla: „Mysli globálně, jednej lokálně." Žáci třeba hledali argumenty, proč je dobré nakupovat potraviny s označením fair trade, zjišťovali, jak se na této planetě starají lidé o stromy, a co můžou oni sami udělat pro naše životní prostředí nebo diskutovali, jaké je postavení žen ve světě.„I to, že budu o problému mluvit, může nastartovat proces pomoci. Nejde strkat hlavu do písku a tvářit se, že se nás to netýká," říká o aktivitách škol koordinátorka projektu Kateřina Sobotková z Člověka v tísni.

Aktivitu zapojených žáků a učitelů dnes ocenil ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek: „Hodně si cením toho, že tu jsou lidé, kteří mají pocit, že má smysl dělat něco navíc a zajímat se o věci nejen u nás, ale i v globalizovaném světě."

Školám se podařilo najít pro své aktivity podporu městských institucí nebo firem a získané informace a návrhy řešení představily na veřejnosti i v médiích. Např. v Novém Rychnově získali žáci od radnice sazenici lípy, kterou vysadili na školním pozemku. Tento „světový" strom bude celé obci připomínat snažení zdejší školy.

„Všem nám to přineslo hodně nových a cenných zkušeností," shrnuje jedna za zapojených učitelek Jana Blažková ze ZŠ Lobodice. „Díky projektu jsem se dozvěděla spoustu věcí o fair trade. Až výrobek s tímto označením někde uvidím, s dobrým pocitem ho koupím," říká Barbora Volková ze sedlčanské 9. A. „Museli jsme se naučit spolupracovat s ostatními, naplánovat akce a pak je i uskutečnit," říká její spolužačka Jana Šimková.

Certifikát Světová škola získaly ve školním roce 2013/2014 tyto školy:
  • SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o.
  • Střední škola diplomacie a veřejné správy s. r. o., Most
  • Střední škola – Waldorfské lyceum, Praha
  • Střední škola potravinářská Smiřice, Gen. Govorova 110
  • Základní škola M.C. Sklodowské a Mateřská škola Jáchymov
  • Základní škola a mateřská škola Brno, Husova 17
  • Základní škola a Mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace
  • Základní škola a Mateřská škola Olomouc-Nemilany, Raisova 1, příspěvková organizace
  • Vyšší odborná škola zdravotnická Brno
  • ZŠ T. G. Masaryka Rokycany
  • Albrechtova střední škola Český Těšín, p. o.
  • Škola Kavčí hory - Mateřská škola, ZŠ a Střední odborná škola služeb, Praha 4
  • Základní škola a mateřská škola ANGEL v Praze 12
  • 1. ZŠ Sedlčany Primáře Kareše 68
  • Základní škola Nový Rychnov

Zpravodaj Světová škola

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.