Radek Fiala: Jak se připravit na zavádění tabletů do výuky

úterý 24. června 2014 ·

Článek popisuje situaci zavádění výuky s tablety na ZŠ a věnuje se řešení typických problémů s tím spojených.

Na naší škole se zaobíráme myšlenkou začlenit tablety do vzdělávacího procesu. Protože štěstí přeje připraveným, tablety jsme okamžitě nezakoupili, ale začali přemýšlet o tom, jak se na ně připravit. Naše škola sestává z více pracovišť. V první fázi uvažujeme o nasazení tabletů na dvě pracoviště, jedno s 200 žáky, druhé se 150 žáky.

Na kladech využití dotykových zařízení se zřejmě shodneme všichni (téměř). Ale jaká úskalí čekají školu, která se rozhodne řádně připravit?

Operační systém

O tom, zda nakoupit zařízení s iOS nebo Androidem toho již bylo napsáno dost. Atraktivním se však stane i Windows, které nabídne firma Microsoft zdarma pro levná zařízení (pouze však pro ty s úhlopříčkou menší než 9 palců) [1]. I tak stojí tato alternativa za úvahu.

Internetové připojení a pokrytí wi-fi

Pokud chceme využívat zařízení ve více učebnách najednou, je nutno v našem případě navýšit konektivitu ze současných 40 Mb/s na 100Mb/s. Pokrytí wi-fi  signálem je složitější. Wi-fi pokrytí máme neúplné. Škola již nyní disponuje oddělenými sítěmi pro žáky a učitele. Ve škole jsou zřízeny wi-fi koutky (kam dosáhne vysílač). Pro úplné pokrytí školy zvažujeme nákup všesměrových antén.

Zabezpečení bezdrátové sítě

Síť bude třeba rozdělit na více SSID, ideálně podle počtu učeben, kde se bude s tablety pracovat. K tomu je k dispozici více řešení. My uvažujeme o dvou možných. Prvním je zařízení Ubiquiti UniFi [2]. Toto zařízení spojuje anténu pro šíření  wi-fi s možností jeho podrobné správy. S jednou jednotkou je možné vytvořit až čtyři SSID s různou úrovní zabezpečení a rychlosti. Zde můžeme počítat s částkou 1500 Kč za jednotku. K pokrytí cca třicetimetrového patra jsou potřeba tři až čtyři jednotky.

Druhá varianta, podle mne výhodnější a komplexnější, počítá s nasazením BYOD (Bring Your Own Device). Musíme brát v úvahu, že žáci nebudou využívat pouze školní zařízení, ale budou si chtít do výuky nosit svoje vlastní. Ideální řešení v tomto případě nabízí technologie Hewlett - Packard[3]. Poskytuje celu řadu služeb. Kromě možností uvedených u zařízení Ubiquiti, umožňuje navíc registraci více zařízení u jednoho žáka pod jedním účtem, přístup k síti pouze vybraným zařízením, omezovat přístup dle časového rozvrhu. K dalším výhodám patří monitorování činnosti a selektivní filtrování webových stránek. Všechny události jsou ukládány a lze je zpětně vyhledat. U školy s cca 300 uživateli musíme ovšem počítat s paušální cenou cca 5000 Kč za měsíc. Škola může využít i jiná řešení BOYD. Cena se odvíjí od počtu licencí přístupových bodů.

Ostatní technické zabezpečení

Pokud budou tablety poskytovány žákům pouze během výuky, je třeba umožnit jejich skladování a dobíjení. K tomu je nutné zřídit prostory s dostatečnou elektroinstalací. Dále je třeba zabezpečit skladovací prostory proti vloupání.

Když zapůjčíme tablety domů, musíme počítat s možností, že žák přinese zařízení vybité. V tomto případě by bylo nejvhodnější zřídit ke každému pracovišti žáka zásuvku. To je však finančně velmi náročné. Řešením je umístit na obvodové stěny tříd zásuvkové lišty. Žáci, kteří mají zařízení vybitá, se prostě přesunou do lavic situovaných po obvodu třídy.

Poslední technickou poznámkou je řešení zastaralosti nebo opotřebení či zničení zařízení. Žákovi po dobu školní docházky jistě nevydrží pouze jeden tablet. Zde musí škola plánovat výdaje s ohledem na jejich náhradu a servis.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
24. června 2014 v 7:22  

Nestačím se divit: "Žákovi po dobu školní docházky jistě nevydrží pouze jeden tablet. Zde musí škola plánovat výdaje s ohledem na jejich náhradu a servis" Pokud vám rozumím, píšete o BYOD. Tedy to O znamená vlastní. Proč by škola měla nést náklady na opravu a servis zařízení žáků? Že by relikt socialismu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.