Přečtěte si: Horečka on-line vzdělávání na vysokých školách už dorazila i do Česka

neděle 8. června 2014 ·

Horečka zvaná MOOC (Massive Open On-line Courses) způsobuje na západ od českých hranic – zejména za Atlantikem – vrásky představitelům kamenných vysokých škol. Možnosti studovat na vysoké škole a přitom neopustit svou komfortní zónu, což tyto kurzy umožňují, je předpovídána velká budoucnost. Proto se jí chopily i nejlepší univerzity, jako například americký Harvard.

Z rozhovoru s Bohumile Kartousem v Reflex.cz vybíráme:

Souvisí to s poněkud strnulým českým vzděláváním na některých úrovních?

Oproti ostatním zemím OECD má Česká republika nebývale zbytnělý odborný středoškolský a učňovský sektor na úkor toho všeobecného. Je to historické dědictví, které nekoresponduje se současnými podmínkami, v nichž se nacházíme. Ani strašení Španělskem a nezaměstnaností absolventů vysokých škol podle všeho zatím nehrozí a ani se neblíží. A vůbec, proč se debata o vzdělávání omezuje pouze na ekonomické otázky? Podle mezinárodního srovnání PIAAC (Programme for International Assessment of Adult Competencies) jsou absolventi českých učilišť na stejné nebo dokonce horší úrovni v základních gramotnostech než ti, kteří absolvovali pouze základní vzdělání! To je ale přece strašné, tato část českého školství neprodukuje žádné vzdělání, děti tam stagnují či degenerují. Já bych tam své dítě s čistým svědomím nedal, je to srovnatelné s ublížením na zdraví s trvalými následky, což je trestný čin se sazbou několika let natvrdo.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. června 2014 v 21:07  

jsou absolventi českých učilišť na stejné nebo dokonce horší úrovni v základních gramotnostech než ti, kteří absolvovali pouze základní vzdělání!

A což teprve, až se z těchto absolventů stanou horečnatí bakaláři a magistři! Patrně klesnou i pod úroveň mateřské školy.
Základní gramotnosti vzal ďas. Hlavně aby byli opatřeni těmi softími skilsy. Sice jinak budou umět nejspíš prdlajs, ale zase se s tím dokáží docela dobře vyrovnat.

Unknown řekl(a)...
9. června 2014 v 16:32  

Zakladni skoly opusti zaci, kteri nesplnili minimalni standard, a rodice techto zaku to nezajima. Tady je problem, skoly a rodice nespolupracuji na zaklanich skolach ani na ucilistich!!!
Pokud stejnou skupinu zaku date na par gymnazii taky se podle vas nic noveho nenauci.
Zacnete zohlednovat vstupy do vzdelavani a az pak hodnotte vystupy!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.