Přečtěte si: František Štván: Školství musí vyhovovat hlavně tomu, kdo ho platí!

úterý 3. června 2014 ·

Nic jiného si po shlédnutí TV debaty současného ministra školství Chládka (ČSSD) a jeho předchůdce Fialy (ODS) nemohu myslet, neboť jsem z jejich názorů nabyl dojmu, že hlavní úlohou školství je vyhovět jak žákům, tak rodičům, ale i učitelům, což je z logiky věci nemožné, neboť tyto skupiny jednotlivě nabyly dojmu, že jim demokratická společnost dává právo si myslet, že by školství mělo tančit jen tak, jak ony budou pískat.

Z článku Františka Štvána v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Viníkem tohoto zničujícího trendu je současná společnost, která se nevím proč obává občanům nekompromisně sdělit, že systém školství musí sloužit zájmům toho kdo ho platí a ne individuálním či skupinovým zájmům těch, kteří jsou jeho součástí. Proto by se neměl právě sloužící ministr školství Chládek bát prosadit již v minulosti vyzkoušené pozitivní principy sociálního inženýrství, aby společnost na systému školství v budoucnu vydělávala. Tím myslím, že na práh dospělosti přivede žáky schopné se učit(pracovat), poslouchat cizí lidi, žít zdravě, v dobré fyzické kondici a hlavně s pozitivním vztahem k solidární sociální odpovědnosti ke svému okolí, potažmo ke společnosti.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. června 2014 v 22:40  

Školství musí vyhovovat hlavně tomu, kdo ho platí!

Možná by byla vhodnější formulace:
Vzdělávání má vyhovovat tomu, kdo jej platí.
Nejvyšší čas, aby moderní stát opustil Mariotereziánskou koncepci povinné školní docházky historicky doraženou státní 'bezplatností'. Takto koncipované vzdělávání je zkostnatělé, neefektivní, drahé, a především pak žactvem nemilované.
Ať si děti a mládež se svými živiteli ujasní, v jaké oblasti, jakou formou a jak intenzivně chtějí být vzdělávány, a tuto službu si za svoje peníze zajistí a bezezbytku ji využijí.
Děti přece samy nejlépe vědí, co je baví a co tedy budou ve svém profesním životě potřebovat zejména.
Například: vznikne otázka, kolik peněz musím zajistit na zakoupení hamburgra, čokoládové tyčky, piksly čipsů a litru koly v místním bufetu? Není nic jednoduššího:
- zjednám si člověka, který mne to naučí,
- vygůglím si to na netu,
- zaplatím to kartou,
- přikážu posluze, aby mi to zašla koupit, a trochu sebou mrskla.

Unknown řekl(a)...
4. června 2014 v 14:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.