Přečtěte si: Čeští kantoři si málo věří

čtvrtek 26. června 2014 ·

Čeští učitelé si myslí, že si společnost neváží jejich povolání, a nevěří si, že dokážou motivovat žáky. Vyplynulo to z mezinárodního šetření TALIS, které zkoumá školní prostředí a podmínky pro výuku. Zaštiťovala ho Česká školní inspekce. Průzkum probíhal ve 24 zemích OECD.

Z článku tin z Práva v Novinky.cz vybíráme:

Šetření přineslo zajímavá čísla: téměř polovina českých učitelů (47 %) je přesvědčena, že v jejich povolání nevýhody převažují nad výhodami. V této oblasti jsou čeští učitelé dokonce první ze všech zemí.

„Není to zrovna lichotivé prvenství,“ komentoval to vrchní školní inspektor Tomáš Zatloukal. Na druhé straně tři čtvrtiny českých učitelů uvedly, že kdyby si znovu měli znovu vybrat, zvolili by si stejnou práci.

Průzkum také ukázal, že čeští učitelé si málo věří. V „žebříčku“ celkové sebedůvěry jsou mezi čtyřiadvaceti zkoumanými zeměmi na předposledním místě. Menší sebedůvěru mají už jen učitelé v Japonsku.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. června 2014 v 17:32  

Čeští kantoři jsou masivně decimováni žáky, jejich rodiči, zřizovateli škol, řediteli "když se podaří", Českou školní inspekcí, nekompetentními zásahy ministrů školství, nízkými platy, závistí občanů,....

poste.restante řekl(a)...
26. června 2014 v 17:58  

Zkuste svému dítěti 15 let denně opakovat, že je naprostý debil. Myslíte, že z něj vyroste silná a svéprávná osobnost?
Učitelé jsou sice dospělí, ale jsou to jen lidé a ten proces už trvá 25 let.
Stačí si přečíst diskusi pod článkem, aby měl učitel hned jasnou představu, jak jej vidí občané. Jak velmi si umíme vážit vzdělání a těch, kteří jej zprostředkovávají.

„Není to zrovna lichotivé prvenství,“ komentoval to vrchní školní inspektor Tomáš Zatloukal.
Říká ředitel instituce, která má na tomto stavu lví podíl.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. června 2014 v 20:51  

66% českých učitelů si neví rady s motivací žactva, jsou předposlední co se týká sebedůvěry, ale 95% je spokojených se svým výkonem v hodinách. Co to sakra znamená???

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. června 2014 v 22:15  

České učitelstvo si především nevěří navzájem.

krtek řekl(a)...
27. června 2014 v 4:49  

Tak proč ti, co vidí převažující negativa, nejdou okopávat mrkev? Kolegyně kolegovi, co záviděl právníkům, správně doložila, že jejich práce je ohodnocena jinak, protože oni jsou k dispozici furt a všude (to prosím berte jako příklad, nejde o právníky, jde o to, že každá profese má negativa a pozitiva).
---
Jistě - kariérní řád, který má v podstatě zavést jen studium pro vedoucí činitele (ve smyslu odborném i moci-technologickém), ten to vyřeší.
Nahnat učitele do převýchovných táborů - s možností výběru antroposofie, všeholásky, práce s tablety, moderní metody - a každé ráno hromadně zvolat: "Věřím si, že učím blbě!" a zlepší se to.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.