Neříkejte dětem, že paní učitelka je kráva, řekněte to jí

čtvrtek 29. května 2014 ·

Jana Jelínková je zpěvačkou kapely Sto zvířat. Ve své profesní historii prošla i prací v reklamní agentuře, ale rychle se z ní zas vrátila do školství. Říká, že chce dělat práci, která dává smysl.

Videomedailonek učitelky Jany Jelínkové vznikl v rámci kampaně CHCI UČIT a představuje učitelku první třídy, která může srovnávat. Práci ve školství s prací v reklamní agentuře, přípravu pedagogické fakulty se školní realitou i to, jak rychle se můžeme naučit číst. A také dodává, že klíčová je spolupráce mezi rodiči a školou. Proto nemáme říkat před dětmi, že „paní učitelka je kráva“. To už je lepší říct to rovnou jí a nekazit radost vlastním dětem.

Smyslem medailonků je představovat kvalitní a inspirativní učitele z celé České republiky a měnit představy veřejnosti o učitelích a jejich práci. Zároveň medailonky přinášejí podněty ke změnám, které by české školství potřebovalo. Jana Jelínková říká, že pedagogická fakulta ji na praxi rozhodně nepřipravila, chybí jí průběžný profesní rozvoj a velmi by ocenila možnost jít se dívat, jak učí jiní učitelé a učit se od nich. Také komentuje téma praktických škol a obhajuje je s tím, že každé dítě má ve škole zažívat úspěch.

Každý portrét na stránkách projektu CHCI UČIT najdete v krátké verzi představující osobnost učitele a v delší verzi, které je více zaměřena na konkrétní učitelský problém či pracovní postup. Jana Jelínková například vysvětluje, jak funguje genetická metoda čtení.

Osmiminutový medailon Jany Jelínkové v režii dokumentaristy Libora Kozáka si prohlédněte ZDE.



Jana Jelínková, učitelka a zpěvačka kapely Sto zvířat, řekla: „Vždycky to rodičům říkám, že by měli držet se školou a že když si myslí, že paní učitelka je kráva, tak že mají přijít za paní učitelkou a říct jít to. A neříkat to před těmi dětmi, protože jim vezmou veškerý hračky. Tečka.“

8 komentářů:

krtek řekl(a)...
29. května 2014 v 12:07  

Ano, takhle se mají řešit problémy. Ne pomlouvat za rohem, ale přijít na úřad, postavit se před XY a říct mu to do očí. Ať žije upřímnost a kultůra.
Na druhou stranu ten rozhovor je o něčem úplně jiném a vyvolává sice diskusi, ale titulek je mimo smysl rozhovoru.

Unknown řekl(a)...
29. května 2014 v 12:40  

Nevím, se kterým zvířetem se identifikuje slovutná pěvkyně Jana Jelínková z kapely Sto zvířat, ale z uvedené stovky si taky mohla vybrat něco subtilnějšího. Na druhou stranu kráva je poměrně užitečné zvíře, bez kterého by člověk nepřežil. Nejsem si příliš jistá, zda styl konverzace, který Jana Jelínková v rámci kampaně CHCI UČIT rodičům doporučuje, je ten nejvhodnější. Faktem je, že po proběhnuvší výměně názorů mezi rodiči a učitelkou (je-li opravdu paní učitelka to zvíře), bude mít dítě ve třídě přímo báječnou situaci, že začne uvažovat o emigraci na Galapágy. Tak nevím, kdo tady kráva!?!

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. května 2014 v 13:07  

Že je kráva neříkajte ani paní učitelce, řekněte to ředitelce školy.
Tedy, že kráva je ta učitelka, samozřejmě.

Simona CARCY řekl(a)...
29. května 2014 v 13:32  

To však neplatí v případě kaskádního řazení krav v instituci. Není to jaksi komu říct. Jako dnes v politice, jeden lumen vedle druhého.

Radek Sárközi řekl(a)...
29. května 2014 v 15:21  

Nenakouslo se v rozhovoru zbytečně moc témat, takže výsledek je velmi povrchní?

Kamil Kopecký řekl(a)...
29. května 2014 v 16:42  

Předpokládám, že tedy může i učitelka říci rodičům, že jsou idioti a že na své dítě kašlou, je to tak?

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. května 2014 v 17:20  

Ale jaképak řeči.
Beze svědků standardně přes držku, před svědky trestní oznámení.
Jinak ty rodiče nevychováme.

Unknown řekl(a)...
3. června 2014 v 15:52  

Kdo takovou perlu vypustí z úst, zaslouží opovržení, i kdyby to "myslel dobře".

Lidi, dávejte si trochu pozor na jazyk, všichni, všude a stále, díky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.