MŠMT: Informace pro uživatele BENEFIT7 k nemožnosti provedení validace subjektu vůči ROS

středa 14. května 2014 ·

Obdrželi jsme řadu informací ze škol o problémech s vyplňováním žádostí o projekty ve Výzvě 51 v systému BENEFIT7. Tam se dnes objevila po desítkách dotazů v posledních dnech následující informace.

Vyjádření Správy Základních registrů k tomu, že ROS neobsahuje validní data k poměrně velké skupině škol a nemocnic v ČR:

„Osoby, které uvádíte ve svém seznamu jsou komunální příspěvkové organizace. Část z nich v současnosti v ROS skutečně chybí. Původně se předpokládalo, že editory těchto osob budou obecní úřady dle zákona č.250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Zjistilo se ale, že tento zákon neukládá obecním úřadům povinnost vést o těchto osobách evidenci. Tím pádem nebylo možné zřídit konkrétní agendu, v rámci které by obecní úřady tyto osoby zapisovaly. ČSÚ proto ve spolupráci s MVČR zahájil práce na novele zákona č. 250/2000 Sb. Novela se v současnosti připravuje v režii MVČR a kdy bude schválena si netroufáme odhadnout. Byli bychom rádi, kdyby se tak stalo do konce tohoto roku. Část příspěvkových organizací jsme do ROS nakonec zapsali z OR ale jedná se pouze o osoby s datem vzniku po 1.1. 2001, kdy vznikla zákonná povinnost takovéto osoby do OR zapisovat. Pro zápis všech komunálních příspěvkových organizací bude tedy potřebné čekat na novelu výše uvedeného zákona.“

Z vyjádření vyplývá, že pokud není možno provést validaci subjektu, tak to není chyba ŘO ani aplikace Benefit7, ale pro doplnění komunálních příspěvkových organizací je nutná novela zákona č. 250/2000 Sb. Novela se v současnosti připravuje v režii MVČR a měla by být schválena do konce tohoto roku.

Náhradní postup pro uživatele:
Do doby vydání novely je nutno validaci obcházet, tj. uživatel BENEFIT7 se musí obrátit na ŘO, který odblokuje nutnost validace za pomoci hesla. Při žádosti o odblokování validace vždy uvádějte klíč žádosti.

Vyjádření Správy ZR k tomu, že ROS neobsahuje u velké skupiny osob předávací kód adresy na RÚIAN:

„Za údaje vedené v ROS zodpovídá příslušný editor. ČSÚ je pouze správcem ROS nikoliv jeho editorem, tj. nemůže měnit žádné jejich údaje. Dle zákona o základních registrech č. 111/2009 je editorem příslušný orgán, který vede evidenci osoby nebo jí uděluje oprávnění k činnosti. Při setkáních s editory ROS jsme uváděli, že každou adresu na území ČR je nutné propojit s RUIAN a pokud se jim to nepodaří, měli by kontaktovat danou osobu a zjistit si správnou adresu. Někteří editoři toto nedodrželi a využili pro zápis textovou adresu, která byla původně určena pro zápis zahraničních adres. Důvodem nebyla jen jejich špatná evidence adres, ale např. v případě OR i povinnost zapsat pouze to co zapsali registrační soudy na rozhodnutí i když je adresa špatná. Bohužel zákon o základních registrech umožňuje zapsat adresu v textovém tvaru. Jedinou možností pro osobu je reklamovat údaj u svého editora. Reklamace je možné provádět přes některé z pracovišť CzechPointu nebo prostřednictvím datových schránek (návod je na stránkách Správy základních registrů).“

Z vyjádření vyplývá, že když není v ROS naplněn předávací kód adresy, neproběhne automatické dotažení adresy subjektu, tak to není chyba ŘO ani Benefit7 a uživatel musí provést validaci náhradním postupem.

Náhradní postup pro uživatele:
Pokud neproběhlo dotažení datových polí automaticky, musí uživatel provést validaci vůči RÚIAN tak, že postupně zadává obec, ulici, číslo popisné.

Poznámka redakce:

Je paradoxní, že školy při podávání žádostí do projektu EU peníze školám aktualizovaly své údaje v tehdejším registru i systému BENEFIT7, a nyní je musí aktualizovat znovu. Systém validace je evidentně navržen chybně. Svalovat vinu na školy je neseriózní.

V situaci, kdy žadatelům zbývá několik desítek hodin do ukončení termínu podávání žádostí v rámci Výzvy 51, může podobný problém ohrozit celé projekty pro desítky škol. Ty přitom žadatelé museli do poslední chvíle pro své projekty získávat. Ze škol přitom víme, že řadu projektů potencionální žadatelé již odpískali.

Byli jsme ale ujištěni vedoucí oddělení informačních systémů Skupiny pro řízení Operačních programů MŠMT Ing. Kateřinou Voisovou, že pracovníci jejího oddělení žadatelům s řešením pomohou v co nejkratší době po požádání. Přesto ale musí žadatelé strávit u získávání a zadávání už mnohokrát zadaných a v mnoha databázích dostupných údajů několik hodiny.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.