Hologram pro krále – výjimečná kniha, kterou na plátno převádí Tom Hanks

pátek 30. května 2014 ·


Příběh zkrachovalého muže, který hledá své místo v současném světě.

Nakladatelství Plus uvedlo na trh výjimečný román uznávaného amerického spisovatele Davea Eggerse Hologram pro krále. Román je jasnou a neuvěřitelně čtivou alegorií současného obrazu Spojených států amerických v čase světové ekonomické krize. V režii Toma Tykwera (Atlas mraků, Lola běží o život,…) padla první klapka filmové verze s Tomem Hanksem v březnu 2014.

Za Hologram pro krále získal Dave Eggers ocenění National Book Award. „Je to odvážná a krásná kniha, dojemná a srdceryvná stejnou měrou, jakou je nemilosrdná globální ekonomika. Eggers zvládá vyvážit jemnou ironii, empatii a černý humor s nečekanou jemností a něžností,“ zdůvodnila své jednoznačné rozhodnutí porota.

Hologram pro krále přináší silný, strhující a zároveň dojemný příběh Alana Claye, rozvedeného padesátníka, jehož vysněný podnik na výrobu patentovaných bicyklů zkrachoval v důsledku celosvětové ekonomické krize. Kdysi úspěšný podnikatel se zamotává do spirály osobní katarze, která vrcholí i jeho finančním úpadkem ve formě nemožnosti platit studia své dcery. Z dluhů se chce Clay dostat díky lukrativní zakázce v pohádkové Saúdské Arábii. Během nekonečného čekání na krále Abdalláha, jemuž má představit revoluční holografickou technologii, zažívá spoustu podivných dobrodružství a absurdních setkání.

Hlavním mottem knihy je „Ne každý den jsme potřeba“ z Beckettova Čekání na Godota. „Chtěl jsem tím připomenout, že člověk se někdy může cítit, anebo skutečně je, nadbytečným. Přesně v takové situaci se ocitne Alan Clay,“ vysvětluje Dave Eggers. Oblíbený americký autor, který rozděluje Ameriku i politiky, se nebojí dotýkat aktuálních společenských témat globalizace, lidských práv nebo role sociálních sítí a ztráty anonymity a odhalovat tato témata až na samotnou dřeň jejich podstaty. Právě motivem sociálních sítí a ztráty anonymity se zabývá jeho nejnovější román Kruh (The Circle), který česky vydá nakladatelství Plus v roce 2015.

Doporučená cena 299 Kč. Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu www.albatrosmedia.cz.

Ukázky stran:





0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.