Přejmenujeme Den učitelů na Den učitelek?

čtvrtek 24. dubna 2014 ·

Mužů u nás na prvním stupni základních škol učí podle MŠMT necelých 5 % a patříme tak mezi státy s  počtem mužů ve školách v Evropě. Přítomnost kvalitních mužských vzorů ve výchově je přitom důležitá pro celou společnost.

„Jsme přesvědčeni, že muži přinášejí do výchovy odlišná témata než ženy a jsou pro děti důležitým rolovým modelem.“ Říká Václav Šneberger z Ligy otevřených mužů (LOM), která se tématu zastoupení mužů v institucionální péči dlouhodobě věnuje. „Účast mužů ve výchově a vzdělávání chápeme jako plus pro muže, děti, ženy, instituce i celou společnost.“

Potvrzuje to např. Kateřina Prchalová, ředitelka ZŠ Havlíčkova v Opavě: „Máme ve škole třetinu mužů a vychovatelů a takový minimální mix je velmi důležitý pro zdravý vývoj dětí. Vážím si mužů, kteří se rozhodli pro možná jedno z nejnáročnějších povolání.“

Celý článek v Učitelských listech

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. dubna 2014 v 15:46  

Přítomnost kvalitních mužských vzorů ve výchově je přitom důležitá pro celou společnost.

Neviděl bych to zase až tak černě. Působit se na děti a mládež dá účinně i nepřímo.
Vzorů plná sněmovna a hejtmanství. Včera na mne opět velmi silně zapůsobil třeba hejtman Hašek. A to patřím spíš mezi ty odrostlejší. Nebo jen posledních pár prezidentů, to je vzorek panečku. Zdravá výživa nebo helma na sjezdovce? Nikdy!!!
Nesmíme opomenout ani úspěšné mediální celebrity jako například Krejčíř, Rath, Hušák, Janoušek...
Máme věru z čeho vybírat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.