Přečtěte si: Výzkum v oblasti vlivu velikosti školní třídy (počet žáků ve třídě) na výsledky žáků

pátek 4. dubna 2014 ·

Vliv menší třídy na výsledky žáků byl zkoumán především u žáků mladšího školního věku, ale pozitivní vliv malých tříd byl prokázán i pro žáky na 2. stupni škol.

Zpravodaj amerického Národního střediska pro vzdělávací politiku shrnuje dosavadní výzkum v oblasti vlivu velikosti školní třídy (počet žáků ve třídě) na výsledky žáků a přináší následující závěry:


  1. Počet žáků významně ovlivňuje výsledky žáků – při zachování stejných podmínek jsou výsledky ve větší třídě horší. 
  2. Výzkum naznačuje, že při zvýšení počtu žáků se nezhorší jen výsledky v testech v krátkodobé perspektivě, ale i výsledky formování osobnosti v dlouhodobém výhledu. 
  3. Přínos snížení počtu žáků ve třídě je výraznější pro žáky ze slabých sociálně ekonomických podmínek a pro příslušníky menšinové populace, a naopak zvýšení počtu žáků nejhůře zasáhne právě tyto skupiny. 
  4. Politici by měli zvažovat, zda krátkodobý přínos větších tříd (úspora finančních prostředků) není kontraproduktivní v dlouhodobém výhledu. 

Efektivita výuky v malých třídách je zdůvodněna tím, že žáci jsou více zaujati výukou, mají víc času na probírání látky a učitel se jim může víc individuálně věnovat. Jako ideální je shledána třída o 15 až 20 žácích. Vliv menší třídy na výsledky žáků je studován především u žáků mladšího školního věku, ale pozitivní vliv malých tříd byl prokázán i pro žáky na 2. stupni škol. Autoři uvádějí i studie, jejichž tvůrci došli k rozdílným závěrům (na jednu jsme upozorňovali zde – 1) a polemizují s nimi. (Zdroj: NEPC)

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.



7 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
4. dubna 2014 v 11:03  

Jásejte. Amerika objevena!!!!! A vážně. Počet žáků ve třídě je totiž jedna věc a počet pomalých žáků, kteří z jakéhokoliv důvodu nestíhají běžnou výuku a počet věčných neukázněných zlobidel je věc druhá. Další vliv má samozřejmě i typ vyučovaného předmětu. Podle mého názoru by než zase honem hurá zmenšíme třídy, mnohem víc prospělo řešit otázku asistentů pro pomalejší žáky, návrat k normálu ve speciálních školách a ne inkluze za každou cenu, a na neukázněné žáky skutečné pravomoce školy, aby je mohla vyexportovat, skutečně potrestat, vyloučit z výuky a podobně.

Simona CARCY řekl(a)...
4. dubna 2014 v 11:54  

Přitom by stačilo u každé školy zřídit mobilní buňku s nápisem Školní věznice a k ostraze použít nekvalifikované pedagogy. To aby bylo kam exportovat, jak uvádí pan Nutz....

Tajný Učitel řekl(a)...
4. dubna 2014 v 12:03  

na Magadaskár spolu s nekvalifikovanými

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. dubna 2014 v 17:33  

Velmi bych se přikláněl k trendu BYOS (Bring Your Own Student).
Nejlépe pak v režimu jedna k jedné.

Unknown řekl(a)...
4. dubna 2014 v 19:26  

v dávných časech mého mládí,v dobách kruté totality,bylo nás ve třídách 32-36,a přestože jsme nepociťovali volnost a svpbodu,vyrostli z nás soustružníci,elektrikáři,technici,inženýři,kteří provozovali průmyslově vyspělý stát,zatímco dnes rostou......kteří provozují..........

jir řekl(a)...
5. dubna 2014 v 10:34  

Aha, tak ono jde jenom o výsledky.

jir řekl(a)...
5. dubna 2014 v 10:36  

Aha, tak ono jde jenom o výsledky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.