Přečtěte si: Možnosti digitálních her pro hodnocení žáků

středa 9. dubna 2014 ·

Využití digitálních her ve vzdělávání se pomalu stává běžnou praxí a odborníci poukazují na možnosti, které digitální hry přinášejí pro hodnocení žáků. Ve hře SimCityEDU žáci v roli starostů rozhodují o udržitelném rozvoji svých virtuálních měst a jejich postup je průběžně hodnocen.

Sledování žáků v průběhu hry dává učitelům lepší představu o jejich silných a slabých stránkách, hra přináší vyšší zaujetí žáků a soutěživost. Díky hře se žáci učí vnímat selhání jako součást postupu k cíli a příležitost k dalšímu učení. Tvůrce hry, studio GlassLab, pracuje na vývoji dalších pěti vzdělávacích her, které budou sloužit k hodnocení.

Zkoumáním využití her pro hodnocení žáků se zabývá studie A-GAMES prováděná na University of Michigan a New York University. Prostřednictvím her by hodnocení mělo zachytit dovednosti, jako je tvořivost, vytrvalost a pochopení konceptů, zatímco klasické hodnocení sleduje pouze znalosti. Důležité je připravit učitele tak, aby uměli hodnoticí hry ve výuce využívat. Tento způsob „kradmého“ (stealth) hodnocení žáci často ani nevnímají.

Zdroj: Education Week

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.