Přečtěte si: Ministerstvo školství chce bojovat proti automatům s nezdravým jídlem na ZŠ

neděle 13. dubna 2014 ·

Ze základních škol by podle plánu ministerstva školství měly zmizet automaty s nezdravým jídlem. Děti už by tak přestávky nemohly trávit ve frontě na sladkosti nebo brambůrky a limonády. Ředitele chce proto resort k odstranění přístrojů plných tučných a nadměrně kalorických pochoutek speciálně motivovat.


Ze článku Veroniky Hlaváčové a Hany Mikulincové v Rozhlas.cz vybíráme:

„Pokud budou mít školy tolik finančních prostředků na vybavení, pomůcky nebo učebnice, nebudou hledat vedlejší zdroje tohoto typu. Druhý je zde pozitivní tlak, kdy zavedeme náš projekt ‚Zdravý životní styl‘ a ve spolupráci s řediteli budeme při výjezdech kontrolovat, jaké automaty na konkrétních školách jsou,“ vysvětluje ministr.

Ředitelé škol mají k Chládkovu plánu řadu výhrad. Namítají například, že automaty někteří rodiče sami chtějí a že škola na nich moc nevydělá. Jsou to prý jen tisícikoruny ročně.

„Je to od dvou do šesti tisíc, takže to nejsou částky, o které by školám šlo. V žádném případě z nich nebohatnou,“ oponuje prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

„Automaty většinou školy mají, protože to žádali rodiče. Ne každý je ochoten, schopen nebo má čas dítěti dát svačinu,“ dodává.

6 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. dubna 2014 v 19:08  

No konečně! Konečně se podařilo kápnout na ten naprosto zásadní problém českého školství.
Jsem přesvědčen, že takové automaty a jakékoli možnosti nákupu nezdravých poživatin by měly zmizet nejméně do sta metrů od školy. Aby si tam žáci nestihli doběhnout ani za dvacetiminutovou přestávku. A samozřejmě detektory čipsů a koly při vstupu do školy s nulovou tolerancí.

MM řekl(a)...
14. dubna 2014 v 10:55  

Doporučuji ještě povinnou kontrolu tašek, zda tam žáci nepašují protistátní živiny z domova. A protože lidé dovedou být zákeřní, takže si klidně sní čokoládovou tyčinku ještě před školou, navrhuji preventivní vyprázdnění žaludků přímo u vchodu. "Zvradoš" by se to mohlo jmenovat, jako součást celoevropské kampaně "Vomit for Life".
V článku však postrádám samozřejmou informaci, že se to musí týkat i učitelů. Předpokládám však, že myšlenka "Bůček, chipsy, čokoláda - tohle škola nemá ráda." bude základní součástí chystaného kariérního řádu.
Ruku na srdce, přátelé: Už jste dnes splnili svou UDDB (učitelská denní dávka brokolice)?

Jirka řekl(a)...
14. dubna 2014 v 15:01  

Brokolici mám rád právě proto, že mi ji nikdo nenutil, a já si k ní svobodně našel cestu.
Ale pane Hrabáči vopatrně! Splnil jsem si s Vámi UDDS (smíchu), ale s tím kariérním řádem jste to přehnal. Na vojně platilo nepřítel naslouchá a dneska už prý musí i lampasové plnit sportovní limity. Pytlíkovi je hej, je trénovanej. Já od mládí vynikal spíš v kolektivních sportech jako tvůrce hry.
Až nám KaŘád představí, bude tam takových perel víc. Doufám, že limity budou odvozeny v nejhorším případě od řádově mladšího průměrného žactva. Pak mám pro strach uděláno.

poste.restante řekl(a)...
14. dubna 2014 v 16:20  

Na výzvu kolegy Pytlíka se zapojuji do diskuse.
To, že v časech polotovarů a mikrovlnných troubů je pro rodiče problém připravit dítěti svačinu, je smutným svědectvím doby.
Přesto dnešní moderní a tržní prostředí přináší i v tomto bodě řešení. Stejně jako krabičkovou dietu, je možné objednat pro svou ratolest zdravou svačinku rovnou přes internet.
Namátkou třeba :www.mojesvaca.cz, www.snacker.cz, www.waranfood.cz.

Pokud se jídelních a nápojových automatů týče, je vhodné připomenout, že většinou byly ve škole zavedeny právě z iniciativy žáků a rodičů. Jestliže více jak 85 % žáků dostává pravidelné kapesné, mohou si nezdravou svačinku stejně tak dobře koupit v supermarketu, nebo cestou do školy.
Na druhou stranu bych se neodříkal ani toho, aby v automatech a školních bufetech byla skladba sortimentu přece jen o některé kalorické a kofeinové bomby redukována. Nemusíme jim ty hamburgry a redbuly servírovat rovnou až pod nos. Buďme si ale předem jisti, že současně s omezením bude fungovat také efekt "zakázaného ovoce".

A závěrem.
Pokud chce pan ministr navýšit školní finance natolik, aby odpadla tato motivace, pak jeho záměru tleskám, i kdyby byl inspirován sebeblbějc.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. dubna 2014 v 17:07  

Ono to není žádné velké téma, ale zkušenosti s bufetem na naší základní škole, jsou velmi negativní.

Když pominu sortiment, který se prodává (chipsy, oříšky, párek v rohlíku, různá "kokina" a čokolády), na chodbách nebylo nikdy tolik smetí jako teď.
Bufet funguje jako magnet na všechny problémové žáky, kteří v bufetu a okolí páchají alotria.

Žáci z rodin, kde nejsou peníze na školní výlet nosí každou přestávku párek v rohlíku nebo chipsy.

Být to na mě, zavřu to, protože problémů okolo bufetu je víc než pozitiv.

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2014 v 19:03  

A už je to tady. Přečtěte si na stránkách ČSI, kam můžou děti anonymně udávat ředitele, že má ve škole automaty. A inspekce bude těmhle školám dávat přednost. Jeden automat, jedna inspekce, dva automaty, dvě inspekce a tak. To je správná motivace. Zlaté časy se vrací!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.