Přečtěte si: Hrozí našim dětem digitální demence?

neděle 27. dubna 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek chce podpořit masivní nákup tabletů pro školy a proškolení učitelů, kteří je budou používat. Má jít o investici až jedné miliardy korun. Zdá se, jako by využívání digitálních technologií na školách bylo u nás považováno za něco automaticky samozřejmě pozitivního. Je to ale skutečně tak jasné? Nechybí k tématu rozsáhlejší a hlubší diskuse?

Z rozhovoru Michala Komárka s Marcelem Chládkem na Literárky.cz vybíráme:

Co soudíte o hrozbě "digitální demence"?

Tablety, mobilní telefony, počítače, navigace v autě - to všechno jsou vynálezy, které člověku dokáží ulehčit život. Je nicméně na každém z nás, jak je bude využívat a nakolik se jim podřídí. Souvisí to s předchozí otázkou. Dnes děti na tabletech, počítačích nebo mobilech vyhledávají hlavně zábavu, hry. Musíme dětem ukázat, že tyto technické vynálezy jim mají sloužit, tedy například k učení a později k práci, a nikoliv je ovládat. Ale samozřejmě jsem si vědom, že by děti měly trávit čas mimo školu jinak než u počítače. I proto chci rozšířit výuku tělesné výchovy za pomoci odborných trenérů či sportovních klubů a slibuji si od toho, že to u dětí vyvolá zájem o sport jako takový, tedy i mimo školu.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. dubna 2014 v 20:29  

Některým ne.
Mám několik žáků a žákyň, kteří nepovažují informační technologie za nepostradatelnou součást svého života. Za dosavadní roky svého života dokonce ani nezanechali na netu žádné stopy. Jejich zájmová činnost je natolik bohatá, že nemají potřebu zabíjet vzácný čas svého mládí fascinací digitálními hejblátky.
Ale tak je to s mnohým pokrokem. Silnice jsou přeplněné auty, ale tisíce lidí pravidelně běhají. Televizi má doma snad každý, ale divadla i koncerty dokáží lidi dostat z domova až do hlediště.
Jako učiteli informatiky mi vadí jediné, a to značně omezené a tendenční tvrzení mnohých konzultantů, že bez technologií to prostě nejde a výuka je mario tereziánská. To, že oni to jinak neumějí, není určující.
Nechal bych, s dovolením na učitelích, jakou měrou co a kam zařadí a budou používat. Někdo k běhání potřebuje trenažér, hudební doprovod, vystajlovaný drezík, elitní společnost, vířivku a bar, někomu stačí dobrý boty a lesní pěšina.
Obávám se, že v dnešní době může být 'přerušení normálně započatého duševního vývoje v oblasti mentálních schopností a dovedností, zaostávání normálního vývoje a redukce již získaných mentálních schopností a dovedností' započato i ve velmi nízkém věku a je způsobeno výrazně širším spektrem civilizačních a socializačních vlivů. Digitalizace je už jen přirozeným pokračováním nepřirozeného vývoje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.