Ministerstvo školství připravilo novelu školského zákona

pátek 25. dubna 2014 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokončilo práce na novele školského zákona. Upravená legislativní norma míří do vnějšího připomínkového řízení. Novela například plánuje zavést registr pedagogických pracovníků, který by platil od 1. 1. 2016. "Do školského zákona se doplní povinnost škol předávat ministerstvu údaje o pedagogických pracovnících, což v současné době z nepochopitelných důvodů chybělo," říká k novele ministr školství Marcel Chládek s tím, že z těchto údajů bude možné zjistit například počet pedagogů, jejich kvalifikace, ale i věkové složení pedagogického sboru v jednotlivých školách.


Dalším bodem novelizace je zpřístupnění přípravných tříd základních škol všem dětem, a to od 1. 9. 2015. Do přípravné třídy tak bude nově možné zařadit i dítě bez sociálního znevýhodnění. Novela chce také obnovit pravidlo jmenování ředitelů veřejných škol do pracovního poměru na dobu neurčitou. Tzv. „funkční období“ budou zachována ve vztahu k oprávnění zřizovatele vyhlásit po uplynutí každých šesti let působení ředitele na příslušném vedoucím pracovním místě konkurz na toto místo. Novela také zabezpečí prostřednictvím Národního ústavu pro vzdělávání uskutečňování státních zkoušek z těsnopisu, psaní na klávesnici a zpracování textu na počítači. "Již se nesmí opakovat situace, že tato zkouška, kterou ročně skládají desítky tisíc studentů, bude prakticky k ničemu, protože ze zákona nedopatřením vypadla," říká ministr školství Chládek, který v minulosti na toto riziko upozornil.

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
26. dubna 2014 v 20:22  

Tak toto je mimoradne silna esence moudrosti: "..... "Již se nesmí opakovat situace, že tato zkouška, kterou ročně skládají desítky tisíc studentů, bude prakticky k ničemu, protože ze zákona nedopatřením vypadla," říká ministr školství Chládek, který v minulosti na toto riziko upozornil....". Zda se, ze zkouska nabyva vyznamu teprve uvedenim v zakone. Presto ji desetitisice studentu skladaly zbytecne, protoze v zakone nebyla - hlupacci!
Tak na tohle je treba mit opravdu dobry tiskovy odbor!

krtek řekl(a)...
27. dubna 2014 v 9:11  

Problém byl, že po čtyři roky tato zkouška nebyla vůbec. Tím, že se přišlo na to, že ze zákona vypadla, nemohli ji studenti skládat vůbec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.