iEPIS: Další informační systém projektu NIQES úspěšně prošel pilotáží

sobota 19. dubna 2014 ·

V rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), konkrétně v rámci jeho klíčové aktivity č. 2, realizuje Česká školní inspekce vývoj interaktivního prostředí pro tvorbu, modifikaci a hodnocení školních vzdělávacích programů včetně integrovaného systému inspekční činnosti pro sběr, záznam a vyhodnocování dat.


Některé moduly tohoto systému budou školy využívat povinně v rámci plnění vybraných zákonných povinností vůči České školní inspekci (např. sběr dat o úrazech, inspekční elektronická zjišťování apod.), ostatní moduly budou školám k dispozici, ale povinné nebudou (modul pro práci se školními vzdělávacími programy a školní portál). Tento informační systém je vyvíjen s cílem poskytnout České školní inspekce propracovaný nástroj pro práci s inspekčními daty, školám by měl pak sloužit ke snížení administrativy a zvýšení komfortu při práci s vlastními školními vzdělávacími programy nebo jako nástroj pro prezentaci školy vůči veřejnosti.

V období listopad 2013 – březen 2014 prošly všechny moduly tohoto informačního systému náročnou pilotáží na více než 300 školách ze všech regionů České republiky. Do pilotáží bylo kromě pracovníků České školní inspekce zapojeno také více než 400 pedagogů jednotlivých škol. Pilotáž povinného modulu pro sběr inspekčních dat proběhla zcela bez komplikací a bez zásadnějších připomínek, pozornost se naopak soustředila na modul určený pro práci se školními vzdělávacími programy. V rámci pilotního ověřování byly vytvořeny návrhy školních vzdělávacích programů dle rámcových vzdělávacích programů pro obory Předškolní vzdělávání (RVP PV), Základní vzdělávání (RVP ZV), Gymnázia ( RPV G, RVP G6, RVP G8) a dále RVP pro odborné vzdělávání v oborech Obchodní akademie, Strojírenství a Gastronomie.

Pro podporu úspěšného pilotního ověření systému iEPIS byla uživatelům poskytována služba podpory jak ze strany pracovníků České školní inspekce, tak ze strany dodavatele informačního systému, a to prostřednictvím modulu iHelpdesk a bezplatné telefonní linky. Pracovníci služby iHelpdesk řešili v průběhu obou pilotáží celkem 904 požadavků, z nichž 717 směřovalo k organizačnímu, procesnímu nebo administrátorskému zajištění provozu a 187 požadavků reagovalo na nejrůznější chyby či nepřesnosti systému.

Pilotáž sloužila kromě ověření příslušných funkčností zejména k získání podnětů a zpětné vazby od uživatelů všech typů s cílem upravit vyvíjený systém do takové podoby, která by byla uživatelsky nejvhodnější, s intuitivním ovládáním a smysluplně využitelná. Takto získané podněty a připomínky byly průběžně vyhodnocovány a všechny moduly systému iEPIS byly upravovány tak, aby bylo možné tyto nové funkčnosti v průběhu probíhajícího pilotního ověřování ještě otestovat.

Na závěr pilotáže bylo provedeno vyhodnocení spokojenosti uživatelů s jednotlivými moduly systému iEPIS formou dotazníkového šetření, které vyplnilo celkem 357 uživatelů s převážně kladnými závěry. Klíčové podněty a připomínky byly po skončení pilotáže také důsledně projednány se zástupci klíčových školských asociací (Asociace ředitelů základních škol ČR, Asociace ředitelů gymnázií ČR, Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, Asociace pedagogů základního školství ČR) a se zástupci vybraných pilotních škol tak, aby bylo možné systém finálně upravit a aby tento systém mohl dobře posloužit při zvyšování komfortu a snižování administrativní zátěže v práci jednotlivých škol.

Do ostrého provozu přejde systém iEPIS v průběhu letošního roku.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.