Veronika Matoušková: Výtvarná výchova s iPiccy

pondělí 10. března 2014 ·

Popis volně dostupného grafického editoru iPiccy a možnosti jeho použití ve výtvarné výchově.

Při plánování výuky bychom neměli zapomínat na online prostředí, které nám nabízí nepřeberné množství webových nástrojů zdarma, často bez instalace okamžitě použitelné. Tyto online cloudové aplikace se dají mimo jiné využít také v oblasti výtvarné výchovy, a tak rozšířit rámec výuky. Tento článek přináší stručný popis šikovného grafického editoru iPiccy.

iPiccy vám poslouží při jednoduché manipulaci s fotografiemi a obrázky. Jedná se o obdobu programu Pixlr (Počítačová grafika v Pixlr Editoru) nebo Photoshop Express, ale má jednodušší grafiku i ovládání, které zvládnou i úplní začátečníci. Nabízí řadu zajímavých funkcí, využití vrstev a efektů.
Na webu www.ipiccy.com máte na výběr z několika hlavních funkcí, podle typu úpravy obrázku nebo fotografie:
 

Rychlá úprava obrázku


Snadné oříznutí a změna velikosti, otáčení


Rychlá expozice a barevné úpravy


Profesionální nástroje na retuš

iPiccy umožňuje uživatelům pracovat se staženými obrázky z webu nebo pracovat s vlastními fotografiemi. Zahrnuje rozsáhlou škálu editačních nástrojů a funkcí, které jsou potřebné pro základní úpravy. Podle jednotlivých ikonek nahoře na liště a v levém sloupci se vám objeví další možnosti a typy úprav (viz obrázek níže). Využít můžete jednoduché retuše, změny velikostí, ořezy, ale i rámečky, šablony a nejrůznější filtry. Editor obsahuje specializované styly a funkce pro úpravu portrétu. Velmi zajímavá je práce s vrstvami a prolínáním. Do obrázků můžete vkládat vlastní text i kliparty z galerie.

vzhled stránek s přehledem základních funkcí

Přehled základních vlastností iPiccy:


+
  • jednoduchá grafika s ilustracemi
  • pestrá škála filtrů a úprav
  • není nutná instalace ani registrace
  • podpora všech webových prohlížečů i OS
  • dostupnost všude s přístupem na internet

-
  • chybí česká verze
  • horší kvalita některých funkcí
  • určeno jen pro jednoduché úpravy
  • nutné připojení k internetu

iPiccy splní snad všechny ne příliš náročné požadavky. Pro práci ve škole a k seznámení dětí s grafickým editorem je tedy ideální. Editor zatím nemá nikde žádný manuál (na Youtube můžete najít mini video manuály) dostupné většinou v cizích jazycích, ale to by snad nemusel být problém.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.