Videozáznam Kulatého stolu SKAV a EDUin: Potřebujeme kvalitní nebo kvalifikované učitele?

čtvrtek 27. února 2014 ·

Přinášíme záznam z Kulatého stolu SKAV a EDUin, který proběhl 20. února pod názvem Potřebujeme kvalitní nebo kvalifikované učitele? EDUin zveřejnil článek, který shrnuje hlavní argumenty čtyř zastoupených stran: MŠMT, pedagogických fakult, vedení škol a „nekvalifikovaných“ učitelů.




EDUin průběh Kulatého stolu SKAV a EDUin komentuje:

S letošním rokem končí lhůta, která učitelům bez zákonem požadované kvalifikace umožňovala doplnit si potřebné vzdělání. Ve školách však dál působí přes deset tisíc učitelů, kteří potřebný titul nemají. Jako první krok k řešení jejich situace nechal ministr Chládek provést šetření, které poskytne přesnější data ohledně počtu těchto učitelů a jejich aprobace. Výsledky by měly být známy tento týden.

Debata v rámci Kulatého stolu ukázala, že nalézt řešení, které by bylo přijatelné pro všechny zainteresované strany a zároveň přínosné pro školy, nebude nijak snadné. Ministerstvo školství, pedagogické fakulty (a školské odbory) trvají na plošném požadavku magisterského titulu z učitelské nebo pedagogické fakulty. Ředitelé škol nemají potřebnou pravomoc a nástroj pro vyhodnocení neformální kvalifikace stávajících pedagogů. A ti učitelé a učitelky, kteří by si vzdělání doplnit chtěli, narážejí na nedostatečnou nabídku ze strany pedagogických fakult.

Argumenty zástupce ministerstva školství:

  • Jasné kvalifikační požadavky pro učitelskou profesi jsou známé velmi dlouho. Termín pro odchod učitelů bez uznané kvalifikace se několikrát posunoval.
  • Konečný počet učitelů, kteří budou muset odejít, bude pravděpodobně nižší, než uváděných 13 000. Mnozí z nich už pravděpodobně studium zahájili.
  • Ústupek z požadavků na kvalifikaci by byl nespravedlivý vůči učitelům, kteří respektují zákon a vystudovali při své práci.
  • Uznávání neformálně získané kvalifikace je mimořádně složitý problém, který zatím neumíme uspokojivě vyřešit.
Argumenty zástupců pedagogických fakult:
  • Neměli bychom ustupovat od požadavku na pětileté magisterské studium pro učitele. Takové studium formuje a kultivuje osobnost a snižuje riziko, že děti budou učit problematické osobnosti.
  • Ochota uznávat kvalifikaci i lidem s nižším vzděláním snižuje společenský kredit učitelské profese.
  • I lidé se spontánním pedagogickým talentem potřebují důkladné vzdělání v mnoha oblastech, například psychologie, hodnocení či zacházení s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami.
Argumenty učitelů bez požadované formální kvalifikace:
  • O kvalifikaci učitele a o tom, zda umí učit, by měl rozhodovat ředitel, který ho zná nejlépe a umí posoudit jeho skutečné schopnosti.
  • Učitelé bez formální kvalifikace by velmi rádi na vysoké škole dostudovali to, co jim k výkonu profese opravdu chybí, ale fakulty v tuto chvíli nabízejí vzdělání, které je pro ně jen z menší části užitečné. Mnohem častěji ho vnímají jako ztrátu času a opakování toho, co už vědí.
  • Svět se velmi rychle mění a tak jako škola přestává mít monopol na informace a vzdělávání studentů, ani pedagogické a učitelské fakulty si nemohou udržet výhradní právo na poskytování formální kvalifikace pro učitelskou profesi.
Argumenty ředitelů škol:
  • Někteří ředitelé vnímají znění zákona jako zásah do práce ředitele coby pedagogického lídra školy. U některých předmětů jim to komplikuje obsazení učitelských míst opravdu kvalitními lidmi.
  • V případě, že by rozdíl mezi vystudovaným magistrem pedagogiky a zaujatým a motivovaným učitelem, který toto vzdělání nemá, byl jasný a zřetelný, dají ředitelé samozřejmě přednost absolventům pedagogických a učitelských fakult. Zatím ale tento rozdíl nevnímají.
  • Ačkoli je požadavek na magisterskou kvalifikaci známý už dlouho, fakulty zatím nenabízejí modulární vzdělávání a další nástroje, které by učitelům z praxe umožnily vystudovat to, co opravdu potřebují, a to způsobem, který je pro ně přínosný a lze jej skloubit s jejich profesním a rodinným životem.
K dispozici je audio nahrávka (ZDE) a videozáznam (ZDE). Pozvánku se seznamem diskutujících a otázkami k debatě najdete ZDE. Stanovisko školských odborů k otázce učitelů bez diplomu naleznete ZDE, otevřený dopis předsedovi odborů Františku Dobšíkovi si přečtěte ZDE. Rozsáhlou diskusi k tématu, která probíhá na webu EDUin, můžete navštívit ZDE, hlavní argumenty pro a proti uznávání neformálního vzdělání učitelů shrnuje článek Co ukazuje debata o učitelích bez diplomu (ZDE).

7 komentářů:

M.Kalvach řekl(a)...
27. února 2014 v 14:18  

Proc nedostali slovo take kvalitni kvalifikovani ucitele?
Eduin zamernou volbou diskutujicich manipuluje vysledkem nejedne diskuze a vysledky podsouva pod dvermi nedostatecne ostrazitemu ministru...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2014 v 15:29  

Ono nedostali slovo ani kvalitní nekvalifikovaní, takže celá diskuse slouží jen jako falšovaný podklad, aby si Eduin vybral, co se mu hodí a pak s tím obesílá zpravodajské servery a manipuluje veřejností.

Zmiňovaná diskuse je podvod jako blázen.

petr ducháč řekl(a)...
27. února 2014 v 18:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
petr ducháč řekl(a)...
27. února 2014 v 18:08  

co je to za nesmyslný nadpis? kvalifikovaný učitel má především předpoklady být kvalitní! a ve většině případů je! jinak ať tedy zaniknou pedagogické fakulty a učí borci ze zemědělky! líní učitelé, co měli dostatek času si dodělat vzdělání, nemohou být příkladem žákům!

D.T. řekl(a)...
27. února 2014 v 18:30  

Na dnešní populaci studentů nemusíte být ani kvalitní, ani kvalifikovaní...

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. února 2014 v 18:33  

Všimněte si, prosím, že na rozdíl od pojmu 'kvalitní' je pojem 'kvalifikovaný' popsán celkem jednoznačně a pochopitelně.
Tak jaké pak diskuse.
Už jen fakt, že se vedou řeči u kulatého stolu, který je ve skutečnosti zjevně hranatý.
A tak je to v tom našem školství se vším. Nejvíc se do všeho montují týpci, kteří si pletou i ty obrazce.

Jan Hučín řekl(a)...
27. února 2014 v 22:29  

Jeden kvalitní kvalifikovaný a v současnosti nezaměstnaný učitel:

Petr Kukal

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.