Český rozhlas Region - střední Čechy: V pořadu „K věci“ byl hostem ministr školství Marcel Chládek

pondělí 17. února 2014 ·

V úterý 11. února 2014 byl hostem pořadu Českého rozhlasu Region - střední Čechy „K věci“ ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD). Moderátor Tomáš Pancíř s ním probral plány ve funkci ministra – vzdělávání učitelů, kvalitu výuky nebo podobu maturit. Hovořilo se také o platech ve školství, podpoře sportu nebo působení v Radě Středočeského kraje.

Z rozhovoru Tomáše Pancíře s Marcelem Chládkem vybíráme:

Tomáš PANCÍŘ, moderátor: Posloucháte pořad K věci. Naším dnešním hostem je nový ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Pojďme teď vzít postupně jednotlivé typy školství. Samozřejmě některé vaše nápady se objevovaly už v médiích v minulých týdnech, já z toho vyberu nějaké konkrétní, začneme v mateřských školách. Vy navrhujete a chcete prosadit, aby byl povinný poslední rok mateřské školy, od kdy je to reálné?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Tak, já tam mám dva klíčové úkoly a ten první je rozšířit kapacitu. Pak můžeme zavádět povinný rok. Takže rozšířit kapacitu předškolní zařízení, chceme to udělat dvěmi fondy, jeden je v novém plánovacím období mít jednu prioritní osu, která právě bude řešit kapacity předškolní zařízení, ale i základních škol. A druhý národní fond, kde bude jedna až dvě miliardy, kam si budou moci žádost dát starostové jednotlivých obcí a 50 % jim přispěje stát. Já předpokládám, že ten národní fond bude od příštího roku, to znamená od roku 2015 a ten fond evropský bude se spuštěním nového plánovacího období. V minulém roce jsme měli neuspokojeno 60 tisíc žádostí v předškolním zařízení. Já si dovolím tvrdit, že do 4 let jsme schopni tento problém vyřešit.

To znamená, že teprve po těch 4 letech by byl ten povinný poslední ročník?

Myslím si, že po nějakých 2, 3 letech již budeme schopni mluvit o zavedení posledního povinného roku, ale ne mateřské školy, ale předškolního vzdělávání a bude trojím způsobem. Za prvé budete moci své dítě dát do mateřské školy nebo do přípravného ročníku základní školy. Kdybych ale chtěl udělat legislativní změnu, aby školy mohly tyto třídy otevřít nejenom pro děti z sociálně vyloučených lokalit, ale pro všechny děti, no, a třetí možnost je, pokud nám existuje na prvním stupni domácí vzdělávání, tak by bylo asi smutné, kdyby nebyly v tom posledním roce předškolního vzdělávání, takže vytvořit i podmínky pro domácí vzdělávání, kde ale rodiče budou muset postupovat podle rámcových vzdělávacích programů. Takže domácí vzdělávání by tam nefungovalo tak tady máš kačera, hraj si v koutě.




0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.