Přečtěte si: Nový ministr chce upravit jídelníčky škol

pondělí 17. února 2014 ·

Jedním z mnoha cílů, které si vytyčil nový ministr školství Marcel Chládek, je vypořádat se s nešvary školního a předškolního stravování.


Z článku jim v Novinky.cz vybíráme:

Ministrovi také leží v žaludku rozšíření automatů se sladkými nápoji, čokoládovými tyčinkami, chipsy a polotovary, jež rovněž stojí za problémy s obezitou, ale souvisí i s vyšší kazivostí zubů.

Ředitelé často firmám kývnou na pronájem svých prostor pro automaty, aby školám přilepšili. Podle Chládka by tedy možná pomohla finanční pobídka. „Nebudeme to určitě řešit direktivně, ale když budou mít adekvátní nabídku... Pro ředitele je mnohem lepší, když má funkční kvalitní jídelnu a kvalitní kuchařky, než když tam má naházené automaty a dovoz z vývařovny,“ dodal Chládek.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. února 2014 v 10:19  

upravit jídelníčky škol

major Šebek: 'Chceš tam na pondělí rajskou?'
...
Uzlinka: 'Už máme zase rajskou?'
Šebková: 'Co vidíš?'
Uzlinka: 'Kuře.'
Šebková: 'Tak vidíš.'

poste.restante řekl(a)...
17. února 2014 v 22:57  

A co na to občanská sdružení rodičů, rady škol? Co zřizovatelé?
Nikomu nevadí, že se děti o přestávkách ládují sajrajty?

A z druhé strany.
Není to nemístný zásah do svobody podnikání, omezovat automaty?
Jak k tomu přijde podnikatel, který investoval do automatu na kávu, umístěném ve škole?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. února 2014 v 23:42  

Nejsem si zcela jist, jestli právě toto je problém patřící do skupiny problémů vysokého významu. Nebo lépe, jaká je přímá souvislost obezity dětí a mládeže s jejich zkompetentněním a zkonkurenceschopněním?
A také si nejsem jist do jaké míry má škola vstupovat do víceméně vnitřních záležitostí rodiny. Kde asi tak děti berou na ty ne zrovna laciné sajrajty peníze? Ale možná není daleko doba, kdy budeme dohlížet i na pravidelnost a kvalitu osobní hygieny. Pardon, když jsem už o tom začal, jak se nakládá s žáky, kteří vyloženě smrdí?
A nemělo by se ministerstvo zaobírat spíš dětmi, které pravidelně zůstávají bez oběda?
Čím jsem si ale zcela jist je fakt, že drtivá většina školních jídelen dnes vaří kvalitně, zdravě a chutně.

obyčejná učitelka řekl(a)...
18. února 2014 v 8:56  

Já kdybych si dala ke svačině bagetu, chipsy a litr koly, taky bych nestála o oběd ve školní jídelně. Ale protože nestačím snídat, ani si připravit svačinu, na oběd se vždy jen třesu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.