Aleš Přikryl: Cloudová úložiště – Disk Google

úterý 25. února 2014 ·

Druhý díl seriálu o možnostech ukládání dat online, jež se pomalu ale jistě stávají standardem pro technologie s přístupem do internetu. Tento díl se věnuje asi nejrozšířenějšímu nástroji Google Disk.


Společnost Google snad není nutné příliš představovat. Jakožto jeden z největších internetových hráčů nabízí dle očekávání cloudové služby, jež se pomalu ale jistě stávají standardním řešením pro práci s daty. Vstupní branou k nabízeným službám byl poštovní účet služby Gmail, dnes stále více univerzální Google účet. Kromě promyšlené poštovní schránky tak uživatel získá přístup k řadě dalších užitečných aplikací, jako je například Kalendář, sociální síť Google+, blogovací služba Blogger, atd. Tyto aplikace jsou pro běžné osobní použití zdarma. Pro dosažení optimální funkčnosti je doporučeno přistupovat ke službám společnosti Google prostřednictvím prohlížeče Google Chrome.

Disk Google

K těm zásadním aplikacím pak zcela jistě patří cloudové úložiště Disk Google (dále jen Disk). Velmi zjednodušeně řečeno, Disk Google představuje jakýsi virtuální externí disk s vlastním operačním systémem. Disk umožňuje běžné operace se soubory a složkami (vytváření, přejmenovávání, kopírování, mazání), ale také nahrávání souborů z počítače a naopak – stahování souborů do počítače. Prostředím a ovládáním Disk vzdáleně připomíná nástroj Průzkumník známý z Windows. Velkým přínosem je sdílení souborů, složek a dokumentů. Aplikace umožňuje určit, kdo má mít k souborům uživatele přístup: přátelé, rodina, kolegové, žáci, atd. Lze předpokládat, že sdílení se brzy ukáže jako zajímavá a praktičtější alternativa k běžnému zasílání e-mailových příloh.

Prostředí Google Disku

Úložiště

Úložiště aplikace Disk je sdíleno s dalšími dvěma službami: Gmail a Fotky. Celkový bezplatný úložný prostor činí velice slušných 15 GB. V případě větších nároků nezbývá, než si zaplatit některý z osmi nabízených tarifů. Měsíční poplatky jsou uvedeny v dolarech a nachází se v rozpětí 4,99 $/100 GB až 799,99 $/16 TB. Jen tak mimochodem, platbu je možné provádět další online aplikací společnosti Google, a tou je Peněženka.

Kancelářské aplikace

I kdyby Disk Google představoval „jen“ cloudové úložiště, jednalo by se jistě o užitečnou službu. Jenže Disk nabízí více. Především integrované kancelářské aplikace. Ty mohou s jistou rezervou posloužit jako alternativa k zavedeným desktopovým aplikacím. Samozřejmě, že např. tabulka vytvořená v prostředí Disku nemůže v žádném případě konkurovat možnostem MS Excelu. Na druhou stranu, kolik procent všech excelovských funkcí využívá běžný uživatel? Jaké soubory je tedy možné vytvářet? Z nativních formátů se jedná se o soubory typu: textový dokument, prezentace, tabulka, formulář, nákres. Mimo to si Disk poradí i s nejběžněji používanými formáty (MS Office, OpenOffice, PDF, atd.), které umí zobrazovat v náhledu. Navíc lze do prostředí Disku integrovat řadu dalších aplikací, jejichž soubory pak mohou být prostřednictvím Disku vytvářeny, ukládány a spravovány. Prostředí Disku umožňuje pro výuku důležitou spolupráci více uživatelů na jednotlivých dokumentech. K dispozici jsou i další užitečné funkce jako je automatická správa a kontrola verzí, komentáře k dokumentům a možnost chatování v rámci zpracovávaného dokumentu.

Desktopový klient a mobilní aplikace

Po nainstalování příslušného klienta do počítače lze k obsahu cloudového Disku přistupovat také prostřednictvím „klasické“ desktopové aplikace. Pak lze Disk navíc namapovat jako síťový disk. To se může jevit jako praktické řešení, zvlášť pokud je uživatel zvyklý na práci s dvoupanelovým správcem souborů. Díky klientu lze s obsahem Disku pracovat i v offline režimu. Po připojení k internetu zajišťuje klient automatickou synchronizaci dat mezi zařízením a obsahem Disku v cloudu.
Další možností je přístup k Disku pomocí mobilní aplikace na platformě Android. Díky tomu může uživatel ke svým cloudovým datům, jako jsou dokumenty, fotky, videa a další soubory, přistupovat prakticky odkudkoli. Soubory lze na Disk nahrávat přímo z mobilního zařízení.

Kterýkoli soubor je možné zpřístupnit i v režimu offline, aby k němu měl uživatel přístup, i když zrovna není připojen k internetu. Díky další zajímavé Google aplikaci Cloud Print lze soubory uložené na Disku odkudkoliv vytisknout na vybrané tiskárně přímo z mobilního zařízení.

Pokud ještě s Diskem nemáte žádné zkušenosti, pro Vaši hrubou představu může posloužit například tento stručný video návod.

Tipy na využití ve škole

Především je nutno mít na paměti, že Google Disk není primárně určen pro využití ve školách. I přesto se Disk nabízí jako vhodné řešení pro vytvoření osobního pracovního prostředí učitele, ve kterém může vytvářet a shromažďovat přípravy na hodiny, výukové materiály, testy, atd. Učitel dále může se žáky sdílet výukové materiály, interaktivní pracovní listy pro práci online, ankety, případně testy vytvořené pomocí formulářů. Zajímavým, i když pracnějším a organizačně náročnějším řešením je možnost vytvářet zadání přímo na míru jednotlivým žákům, a ta jim poté jmenovitě nasdílet, což se hodí zejména pro dlouhodobější úkoly a projekty. Učitel tak má kdykoliv přehled o práci jednotlivých žáků, může ji průběžně komentovat a usměrňovat.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.