Souhrnná závěrečná zpráva z dvouletého pokusného ověřování Individuálního výchovného programu

čtvrtek 19. prosince 2013 ·

Předkládaná zpráva shrnuje průběh dvouletého období pokusného ověřování Individuálního výchovného programu a představuje stěžejní výstupy tohoto šetření. Dále předkládá podněty pro podporu jeho využívání v širší praxi.


Vláda České republiky se ve svém programovém prohlášení ze 4. 10. 2010 zavázala, že bude iniciovat „debatu o posílení odpovědnosti rodičů za vzdělávání dítěte, zejména vůči škole, přičemž zváží i možnost kodifikace Smlouvy mezi rodinou a školou o chování dětí s cílem zajistit lepší vymahatelnost plnění rodičovských povinností při vzdělávání dětí“. Proto v souladu s § 171 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pokusné ověřování Individuálního výchovného plánu (IVýP). Pokusné ověřování bylo zahájeno dne 1. 9. 2011 a bylo po prodloužení ukončeno dne 30. 6. 2013.

Souhrnná závěrečná zpráva PO IVýP.pdf

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. prosince 2013 v 10:37  

Posílení role rodičů? Ale na Eduinu expert Feřtek tvrdí, že "ideální vzdělávací systém je ten, kdy má na výsledky výrazně větší vliv škola než rodina". Tak jak?

Jan Hučín řekl(a)...
24. prosince 2013 v 12:30  

Názor pana Feřteka chápu takto: je potřeba, aby škola dokázala kompenzovat, že Jiřík má rodiče jen vyučené a z nižší střední vrstvy, zatímco Vláďa vysokoškolsky vzdělané a prachaté.

Což se dá číst dvojím způsobem. Škola vytvoří podmínky, aby Jiřík zvládl učivo i při horším zázemí - to beru. Anebo škola zajistí, aby Jiřík i Vláďa byli dovednostmi na stejné úrovni - to neberu, navíc toho dosáhnout nelze.

Podle mého soudu je jen dobře, když má rodina zásadní vliv na vzdělávání svého dítěte, rozvoj jeho schopností a sociálních dovedností. A nedá se zabránit tomu, aby dítě ze vzdělanostně podnětnějšího prostředí toho umělo mnohem víc, než by umělo jen díky škole. Nerovnosti na světě prostě budou, ať se nám to líbí, nebo ne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.