Přečtěte si: Polské školství září. Vítězí díky svobodě učitelů

pondělí 9. prosince 2013 ·

Důvěra k učiteli, autonomie škol a kreativita žáků. To jsou důvody, proč Polsko zazářilo v posledním mezinárodním testování žáků, nazvaném PISA 2012. Mladí Poláci se - na rozdíl od Čechů - výrazně zlepšili ve všem: v matematice, pochopení čteného textu i v přírodovědných předmětech.


Z článku Alexandry Malachovské v Aktuálně.cz vybíráme:

Polsku se tak například podařilo dosáhnout toho, aby měli všichni žáci stejné šance. Bez ohledu na to, jaké mají předpoklady, nebo z jakých rodin pochází.

Tamní školy, lépe než ty v jiných zemích, vyrovnávají rozdíly mezi slabšími a silnějšími žáky, mezi talentovanými jedinci a školáky, kteří mají s výukou potíže.

"Žádná jiná země v Evropě se v úrovni školství nešplhá tak urputně," uvedla v dokumentu nazvaném Vycházející hvězda školství britská televize BBC. Podle ní by Polsko mohlo udělit zajímavou lekci i zemím v západní Evropě.

4 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
9. prosince 2013 v 17:09  

Ach, ty žebříčky...

Jan Hučín řekl(a)...
9. prosince 2013 v 18:59  

Citovaný článek a hlavní článek k PISA 2012 na Aktuálně si protiřečí a ukazují (snad nechtěnou) manipulaci podle toho, s jakým základem srovnáváme.

Citovaný článek: "Mladí Poláci se - na rozdíl od Čechů - výrazně zlepšili ve všem: v matematice, pochopení čteného textu i v přírodovědných předmětech."
Hlavní článek k PISA: "Prudce sestupný trend znalostí mladých Čechů se však podařilo zvrátit, oproti roku 2009 si totiž Česko v matematice (a nejen v ní) polepšilo."

Tak zlepšili se Češi taky, nebo ne?

Hlavní článek: "Z pohledu dlouhodobých trendů však Česko od prvního testování PISA zaměřeného na matematiku v roce 2003 stále nabírá v této oblasti průměrnou roční ztrátu ve výši, v níž ho předhání už jen mladí Finové a Švédové."

Jestliže jsme se od roku 2009, ztrátu už nenabíráme, ale naopak snižujeme. A jak to, že Finsko, posvátná kráva, ztrácí víc než my? Kolem toho se nějak našlapuje, mimochodem si jistě někdo odskáče, že to prosáklo ven.

Citovaný článek: "Důvěra k učiteli, autonomie škol a kreativita žáků. To jsou důvody, proč Polsko zazářilo."

Jo, vytvářet "příběhy", věrohodně znějící vysvětlení, to odborníci umějí. Ale on to může být klidně náhodný výkyv. Do testování PISA zasahuje tolik faktorů, že při výběru jiných škol a jiného termínu testování bychom klidně mohli být o deset bodů jinde. A jsem si jistý, že v tu ránu by se začala glorifikovat naše reforma.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. prosince 2013 v 19:23  

Halt Slované, to se hned pozná kvalita. Poláky bych jako kurikulární vzor bral. Nač se trmácet do tramtariální Skandinávie. Navíc, polsky rozumím rozhodně víc.
Také by nás mohli naučit zpracovávat kuřata, kysané zelí a posypovou sůl. My bychom jim mohli recipročně poskytnout nou-hau na míchání likérů, stavbu dálnic a boj s korupcí.
Nevíte někdo náhodou, s jakým rozpočtem polské školství hospodaří, a kolik a jak placených asistentů třeba mají na jednoho na předpokladech bezohledně ošancovaného žáka?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. prosince 2013 v 9:44  

Amerika náš vzor:

http://www.novinky.cz/koktejl/321951-sestileteho-chlapce-obvinili-ze-sexualniho-obtezovani-za-polibeni-divky.html

proti

http://zpravy.idnes.cz/mladik-z-texasu-ktery-v-opilosti-zabil-ctyri-lidi-dostal-podminku-1ck-/zahranicni.aspx?c=A131212_152626_zahranicni_im

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.