Pardubice přivítaly více než dvě stovky mladých chemiků

středa 11. prosince 2013 ·

Druhého kola soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR, které proběhlo v úterý 10. 12. 2013 v prostorách SPŠCH Pardubice, se zúčastnilo 204 žáků základních škol. Rekordní účast potvrdila, že zájem o chemii a technické obory u nastupující generace stoupá.


„V prvním kole testování, které se uskutečnilo na základních školách, soutěžily téměř tři tisíce žáků devátých tříd z více než 170 škol pěti krajů. Tři nejlepší z každé školy postoupili do kola druhého, což je při tak vysoké účasti úspěch sám o sobě,“ přibližuje Jan Ptáček, ředitel pořádající SPŠCH. Na mladé chemiky čekal v učebnách pardubické průmyslovky další test, tentokrát sofistikovanější. „Zvolili jsme náročnější variantu a odlišnou strukturu testů než v předešlých letech. Méně otázek, zato však podrobnější vypracování témat. Jen tak se nám podaří vybrat ty nejlepší,“ vysvětluje Alena Volejníková ze SPŠCH, odborná garantka soutěže.

Testování trvalo 60 minut a z tváří mladých chemiků bylo znát, že jim dalo zabrat. Přesto většinu soutěžících neopouštěl úsměv a dobrá nálada. „Já jsem spokojená. Nevím sice, jestli se dostanu až do finále, ale zažila jsem inspirativní výlet do školy, která mě zajímá,“ svěřila se žákyně ze ZŠ Jilemnice, která uvažuje o studiu na pardubické průmyslovce.

Třicet nejúspěšnějších z 2. kola postoupí do regionálního finále. To se uskuteční 16. ledna 2014 v laboratořích SPŠCH Pardubice a prověří praktické dovednosti soutěžících. „Úkolem finalistů bude vypracovat jednoduchou laboratorní úlohu, kterou by měli zvládnout všichni. Bereme totiž ohled i na menší školy, které nemají potřebné zázemí a vybavení. Celkové pořadí pak vzejde ze součtu bodových zisků z 2. kola a finálového klání,“ objasňuje Volejníková.

Nejméně tři nejlepší z regionálního finále postoupí do finále celostátního, které 4. června 2014 pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice. Zde se utká 40 nejúspěšnějších soutěžících ze všech koutů republiky, kde probíhala oblastní kola. Vítěz pak bude absolutním mistrem republiky v chemii.

Slavnostní vyhlášení výsledků regionálního kola se uskuteční 27. března 2014 v ABC Klubu v Pardubicích, jména vítězů celostátního finále se dozvíme 4. června 2014 v prostorách Fakulty chemicko-technologické. Všichni finalisté obdrží atraktivní ceny, ti nejlepší pak iPad, mobilní telefon, fotoaparát nebo MP3 přehrávač. „Každý rok se snažíme žáky motivovat nadstandardními výhrami, které v jiných soutěžích nezískají. Od dárkových tašek sponzorů pro účastníky 2. kola až po velké ceny regionálního i celostátního finále. Zatím se nám to daří, za což patří poděkování všem partnerům soutěže,“ uzavřela Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizuje.

Více informací na www.mladychemik.cz.






.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.