Marcel Chládek: ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

úterý 3. prosince 2013 ·

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.


Pro sociální demokracii je kvalitní a dostupné vzdělávání klíčovou prioritou. Z tohoto důvodu mě znepokojují dva negativní ukazatele, které z šetření PISA vyplývají.

Tím prvním je zhoršování klimatu na školách, kde je ČR nejhorší mezi všemi posuzovanými zeměmi. Sociální demokracie na tento negativní trend dlouhodobě upozorňovala a máme pro něj připraveno řešení: chceme se více zaměřit na výchovnou roli učitele, dokončit efektivní kariérní řád a na jeho základě zvýšit ohodnocení učitelů.

Druhým neblahým jevem pro české školství je přílišná závislost vzdělání žáka na jeho socioekonomickém zázemí. Zde je nutné dbát na rovný přístup ke vzdělání pro všechny tak, aby nedocházelo k privatizaci veřejného vzdělávání či vylučování sociálně slabších ze vzdělávacího systému. I z tohoto důvodu ČSSD proto odmítá zavedení školného na veřejných vysokých školách.

Kromě těchto problematických oblastí vyžaduje náš vzdělávací systém komplexnější změny.

Cíle a priority ČSSD pro oblast školství, nazvané Kvalitní vzdělání dostupné všem

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. prosince 2013 v 21:42  

dokončit efektivní kariérní řád a na jeho základě zvýšit ohodnocení učitelů

Tak už jej, prokrindapána, někdo dopište, ať nám můžou od příštího kvatálu přidat.
Tak efektivní kariérní řád. To jsou věci. A co ten... jak se tomu říká... standard optimální kvality normální profese inkluzivního učitele. Tudy cesta nevede?

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2013 v 23:37  

Hlavně je potřeba zajistit, aby zkušení učitelé nešli s platem na úroveň absolventů škol, tak jak je tomu dnes.

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2013 v 23:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Eva Adamová řekl(a)...
4. prosince 2013 v 14:42  

Pro upřesnění.

ČSSD je připravena provést změny ve školství. O systémovosti nemůže být ani řeči a o tom jestli budou alespoň náznakem pozitivní rozhodne až čas a nikoliv doměnka pana Chládka.

David Hawiger řekl(a)...
4. prosince 2013 v 21:32  

Ke vší úctě pane senátore, ale větší zaměření na výchovnou roli učitele je cestou do pekel.

Od sociálně smýšlejícího politika bych očekával zaměření se na výchovnou roli rodiny (a tím myslím v širším slova smyslu). Tuto domněnku vyslovuji mimo jiné vzhledem k předpokládané spolupráci s křesťanskými demokraty, kteří rodinu (v tom užším slova smyslu) považují za pilíř společnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.