CERMAT připravil pro MŠMT a krajské úřady celkem 26 návrhů kladných výroků k žádostem o přezkoumání maturitní zkoušky podzim 2013

čtvrtek 21. listopadu 2013 ·

Počet žádostí o přezkoumání výsledku či průběhu maturitní zkoušky konané v podzimním zkušebním období 2013 dosáhl celkového počtu 1058. Nejvyšší počet neúspěšných maturantů či maturantů, kteří se cítili nějak poškození či znevýhodněni, celkem 619, požádal o přezkoumání didaktického testu z matematiky, 130 žáků požádalo o přezkoumání testu z češtiny a 121 o přezkoumání hodnocení písemné práce z českého jazyka. 26 maturantů s žádostí uspělo.


Některé žádosti obsahovaly podněty k více než jedné zkoušce nebo dílčí zkoušce. CERMAT tak připravoval podklady k cekem 1122 případům.

„CERMAT zpracoval oponentní posouzení ke všem podaným žádostem a v 26 případech vydal kladné doporučení,“ uvedl ředitel CERMATu Jiří Zíka.

CERMAT plní v tomto procesu ze zákona roli poradního orgánu poskytujícího součinnost, a to jak pro MŠMT, které se zabývá žádostmi o přezkoumání didaktických testů, tak i pro krajské úřady a magistrát, kam směřují žádosti o přezkoumání ústních zkoušek a písemných prací. Na základě požadavků MŠMT, krajských úřadů a magistrátu provádí CERMAT odborné oponentní posouzení formální i věcné stránky hodnocení. Samotné rozhodnutí, zda maturanti se svými žádostmi uspějí, je ale v souladu se školským zákonem plně v kompetenci MŠMT, krajských úřadů a magistrátu.

K podzimnímu zkušebnímu období maturity 2013 se přihlásilo celkem 20 659 žáků, kteří si zapsali 50 096 zkoušek a dílčích zkoušek. 5 915 žáků si podalo přihlášku k řádnému termínu, 14 427 k opravnému a 317 k náhradnímu termínu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.