Khanova škola vyzývá: Umíš učit? Ukaž se!

úterý 8. října 2013 ·

Internet dává všem talentům šanci netradičně vzdělávat ostatní a otevírá nové zajímavější možnosti těm, kteří mají chuť učit se nové věci.


Nezisková organizace Khanova škola startuje projekt „Umíš učit? Ukaž se!“, kterým navazuje na Khan Academy, tj. celosvětový fenomén alternativního vzdělávání. Projektem chce dát prostor českým talentům v oblasti vzdělávání a zároveň na internetu zdarma zpřístupnit větší objem vzdělávacího obsahu v českém jazyce. Na stránce http://umis-ucit.cz mohou zájemci svá videa nahrávat a uživatelé sledovat online lekce, o nichž budou později hlasovat. Ve výzvě, kterou podporuje český Google a Nadace Martina Romana, bude nakonec odměněných deset nejšikovnějších českých tvůrců online videí.

Výzva „Umíš učit? Ukaž se!“ startuje 8. října. Jejím cílem je objevit šikovné lidi, kteří by pomocí výukových videí rádi předali své vědomosti ostatním. Přesně dva měsíce, tedy do 8. prosince, se může kdokoliv, kdo má ambice učit ostatní, zapojit do této iniciativy tím, že přihlásí vlastní originální videa. Podmínkou účasti v soutěži je přihlášení alespoň dvou videí o délce 2 až 10 minut.

„V Česku jakoby se zabydlelo přesvědčení, že od vzdělávání jsou tu jen školy. To ale nikdy nebyla tak docela pravda a dnes, v době vyspělých technologií, je to pravda ještě méně. Naším cílem je tedy najít české Khany. Anebo spíš Komenské, protože v internetové době už přízvisko “učitel národů” nemusí být jen uctivou nadsázkou,“ říká Otakar Jícha, předseda Khanovy školy.

V této první fázi výzvy budou zároveň probíhat také workshopy, kde zkušení lektoři z Khanovy školy zájemcům prostřednictvím zajímavých světových materiálů pomohou s tvorbou videí. Pro zájemce jsou k zapůjčení připraveny dvě desítky tabletů a desítka kvalitních mikrofonů. Dne 2. listopadu se uskuteční workshop zaměřený na tvorbu videí na Univerzitě Palackého v Olomouci, 16. listopadu pak na Fakultě informačních technologií ČVUT, tentokrát i online streamovaný. Uživatelé také budou mít možnost sledovat online kurzy přes Google+ Hangout.

„Vysílané Google+ Hangouty nebo online portál YouTube, který Khanova škola pro své online lekce využívá, jsou technologie, které umožňují demokratizaci vzdělávání a umožňují přístup k informacím každému, kdo má zájem se učit novým věcem bez ohledu na to, kde právě je,” říká Martina Ondrušová z českého Googlu, který v roce 2013 realizuje program Google pro vzdělávání v Česku se zaměřením na využití nových technologií v procesu učení.

Do druhé fáze projektu se zapojí samotná veřejnost, která rozhodne o vítězích výzvy. Pro nejzdařilejší výuková videa budou lidé moci hlasovat v období od 8. prosince do 19. ledna. Na každého výherce čekají ceny v minimální hodnotě 10 000 Kč.

Více informací o výzvě Umíš učit? Ukaž se! najdete na stránce http://umis-ucit.cz.

O činnosti Khanovy školy

Khanova škola si klade za cíl přeložit výukový obsah stránek Khan Academy. Videa Khan Academy jsou principiální, stručná a zábavná. Umožňují zavést do škol metodu převrácené třídy, která je jedním z mála realizovatelných kroků k svobodnějšímu a přirozenějšímu vzdělávání. Cílem je nadchnout děti pro vědění a vrátit učitelům nadšení pro práci. Poslední průzkumy z praxe ukazují, že převrácená třída právě toto dokáže. Metoda je navíc použitelná ve všech stupních vzdělávání. Projekt „Umíš učit? Ukaž se!“ je dalším krokem ve snaze zprostředkovat kvalitní výukový materiál veřejnosti.

Za rok existence Khanovy školy bylo spolu s dobrovolníky do češtiny přeloženo téměř 1200 z přibližně 4400 videí. Videa v českém jazyce se tak zařadila na čtvrté místo v počtu lokalizovaných videí, navíc tempo překladů stále roste. Více než 110 videí je nadabovaných. Nezisková organizace také ve spolupráci s univerzitami uspořádala dva překladatelské maratony. Další dva maratony jsou v plánu (jako součást workshopů v Olomouci a Praze). Nemalý úspěch pro Khanovu školu představuje užší spolupráce s mateřskou organizací Khan Academy, která přebrala její diagnostický nástroj pro sledování stavu překladů a doporučila jej organizacím v ostatních zemích. Více o neziskové organizaci Khanova škola se dozvíte na khanovaskola.cz. Všechny technické problémy a dotazy týkající se projektu „Umíš učit? Ukaž se!” směřujte na fórum.

O programu Google pro vzdělávání v Česku provzdelavani.cz

Celoroční program se zaměřuje na podporu změn v českém vzdělávání, a to zejména prostřednictvím nových technologií i přístupů. Program zastřešuje hned několik projektů ve třech hlavních oblastech, kterými jsou podpora STEM vzdělávání, rozvoj internetové gramotnosti a nové technologie, zařízení a aplikace pro vzdělávání. V rámci STEM vzdělávání Google letos vyhlásil další ročník největší online vědecké soutěže Google Science Fair, do které se mohou zapojit i čeští žáci a studenti ve věku od 13 do 18 let. Google podporuje také projekt „Matematika s chutí,” který je zaměřen na zlepšení výuky tohoto předmětu na základních školách. Ve spolupráci se Slovensko-českým ženským fondem podpořil Google prostřednictvím komunitních grantů mladé vědkyně. A díky programu "Holky, pozor!" (dívčí komunita na ČVUT) si zase mohou zasoutěžit studentky středních škol, které zajímá právě oblast vědy a techniky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.