7 českých škol se zapojilo do soutěžního projektu mezinárodní sítě aces

čtvrtek 3. října 2013 ·

Akademie středoevropských škol (aces) je největší mezinárodní síť ve střední a jihovýchodní Evropě, která sdružuje školy z 15 zemí, a každoročně vyhlašuje soutěž partnerských školních projektů. Letošním tématem je „rozmanitost“. Přihlásilo se přes 500 škol, ze kterých mezinárodní porota složená z odborníků z oblasti vzdělávání vybrala nejlepších 44 projektů, na nichž spolupracuje celkem 105 škol. Mezi nimi jsou i čeští zástupci, tentokrát se jedná o 7 základních a středních škol z celé republiky. První setkání účastníků tohoto ročníku probíhá právě v těchto dnech (30. 9. – 4. 10. 2013) v rumunské Bukurešti, kam přijelo na 200 žáků a učitelů.


České školy, které se zapojily do programu aces, na svých projektech spolupracují se školami ze střední a jihovýchodní Evropy. Příkladem je Obchodní akademie a Vyšší odborná škola z Příbrami, která spolupracuje s Obchodní akademií ze slovenského Žiaru nad Hronom na projektu s názvem „Jsme po dvaceti letech nezávislosti stejní či odlišní?“. Cílem je zjistit rozdílnost vývoje obou zemí od rozdělení Československa v roce 1993. Všechny svoje poznatky, které získají z dotazníků a interaktivních kvízů, budou prezentovány na webových stránkách.

Studenti a učitelé z různých zemí se navzájem osobně poznají a mohou si předat své zkušenosti a diskutovat nad realizací svých projektů. Na workshopech je odborníci seznámí s alternativními způsoby výuky a představí nové nástroje, které mohou použít při realizaci svých projektů.

Zahajovací setkání nabízí dynamické vzdělávací prostředí, které umožňuje získat nové znalosti a dovednosti. „V „Evropské třídě“ to nefunguje stejně jako v klasických třídách, kde přednášející učitelé stojí před svými studenty, kteří jen pasivně poslouchají“, vysvětluje Tadeja Vaupotiš, jeden ze studentů a člen Rady aces. Rozmanitost je realitou - více než 200 lidí rozdílného věku z různých zemí a kulturních prostředí se setkalo v Bukurešti. Na workshopech se učitelé a studenti věnují tématu „rozmanitosti“ prostřednictvím společenských experimentů, her nebo využíváním verbálních, neverbálních a také pohybových a divadelních metod. Účastníci získávají přímé zkušenosti s výhodami a výzvami, které rozmanitost doprovází. Panuje zde úžasná atmosféra, ve které si učitelé a studenti mohou prohodit role. „Každý má možnost zapojit se do diskuze a podělit se s ostatními o své názory, zkušenosti a znalosti, bez ohledu na to, jestli se jedná o učitele nebo studenta“, vysvětluje koncept zahajovacího setkání jeden z organizátorů, Darko Marković.

Vývoj a růst Evropské školní sítě

Vzdělávací program aces vznikl v roce 2006 z iniciativy Nadace ERSTE. Koordinátory programu, který podporují ministerstva školství všech 15 partnerských zemí, jsou neziskové organizace Interkulturelles Zentrum (Rakousko) a VČELÍ DOM (Slovenská republika). Cílem aces je umožnit a posilnit mezikulturní dialog a spolupráci mladých lidí a vytvořit síť pro vzájemnou výměnu informací a poznatků. Dosud se do programu aces zapojilo přibližně 25 000 žáků a 4 000 učitelů. Česká republika je součástí sítě škol aces od roku 2007 a české základní a střední školy se do mezinárodní soutěže pravidelně zapojují. Příští setkání Akademie aces se uskuteční na jaře 2014.

Jak vypadá atmosféra na setkání škol z různých koutů Evropy, můžete vidět na http://vimeo.com/41840567

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.