Téměř polovina pracovních míst je ohrožena komputerizací

středa 2. října 2013 ·

Rychlý rozvoj technologií je dlouhodobou potenciální hrozbou pro mnoho pracovních pozic běžně zastávaných lidmi. Aktuální studie vědců z univerzity v Oxfordu se snaží kvantifikovat rozsah této hrozby. Dochází k závěru, že v průběhu následujících dvou dekád bude 45 % pracovních míst vysoce ohroženo komputerizací.

Dvě fáze komputerizace

Autoři studie předpokládají, že proces automatizace bude mít dvě fáze. V první fázi nahradí počítače lidi v těch nejzranitelnějších oblastech, jako je doprava a logistika, výroba a administrativní podpora. V této fázi mohou být ohroženy i místa ve službách, maloobchodě a stavebnictví. Poté se proces nahrazování lidských pracovníků zpomalí u obtížně automatizovatelných oblastí, jako jsou konstrukce nových technologických řešení. Po tomto zpomalení bude následovat druhá fáze komputerizace, závisející na pokroku v oblasti umělé inteligence. Poté se ocitne v ohrožení i práce manažerů, vědců, inženýrů a umělců.

Vstupenka do budoucnosti: sociální dovednosti a kreativita

“Z naší studie tedy vyplývá, že s rozvojem techniky se budou muset pracovníci s nízkou kvalifikací přesunout do odvětví nepodléhajících komputerizaci, tedy takových, kde je potřeba kreativní a sociální inteligence,” píší autoři. “Aby ale pracovníci v tomto závodě vyhráli, budou si muset sociální dovednosti a kreativní přístup osvojit.”

Autoři poznamenávají, že míra komputerizace závisí na více faktorech jako jsou regulace nových technologií nebo dostupnost levné pracovní síly.

Výsledků studie bylo dosaženo pomocí metod statistického modelování. Bylo identifikováno více než 700 pracovních míst z databáze internetového inzertního portálu O*Net, k nimž byly přiřazeny požadavky na dovednosti a vzdělání. Tyto požadavky byly dále posuzovány podle toho, jak náročná je jejich automatizace, a také podle současných technologických překážek, které automatizaci brání.

Zdroj: Aviva Hope Rutkin, Report Suggests Nearly Half of U.S. Jobs Are Vulnerable to Computerization, MIT Technology Revue.

Překlad: Scio, Jan Moravec, Bohumil Kartous

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.