Zelení odmítají škrty ve školství, navrhují zvýšení na 6 % HDP

čtvrtek 3. října 2013 ·

Předseda Strany zelených (SZ) a bývalý ministr školství Ondřej Liška se ostře postavil proti schválenému rozpočtu, zejména proti prezentaci škrtů ve školství. Zelení prosazují navýšení podílu nákladů na školství a vědu na 6 % HDP jako ve vyspělých evropských zemích.


Ministr financí v demisi Jan Fischer komentoval opakovaně navržený rozpočet na vzdělávání jako uspokojivý a odmítl, že školství je dlouhodobě podfinancováno. S tímto vyjádřením Strana zelených nesouhlasí a navrhuje postupné navýšení rozpočtu rezortu školství na 6 % HDP, což odpovídá přibližně 60 miliardám korun. Aktuálně navržený rozpočet nyní čeká na nově zvolenou poslaneckou sněmovnu.

„České vzdělávání trpí dvěma strukturálními problémy. I přesto, že úroveň jeho financování je ve srovnání s jinými zeměmi na úrovni asi 60 až 75 %, je chronická podfinancovanost prezentována jako norma a proto veřejnost netrápí. Ani kvalita vzdělávání zde není celospolečenské téma a tak veřejnost donedávna vnímala kvalitu jen podle papíru – výučního listu, maturity nebo diplomu. To se ale postupně mění a zelení se zasadí o to, aby se vzdělávání stalo tématem klíčovým,“ je přesvědčen Ondřej Liška.

„Podíl výdajů na školství ze státního rozpočtu padá ke dvěma procentům, pokud nezapočteme krátkodobé překlenovací finance z Evropských sociálních fondů. Reálné mzdy pedagogů i nepedagogických pracovníků se za období 2010 a 2012 rapidně propadly. Ostatní běžné výdaje škol na pomůcky a vzdělávání pedagogů spadly za 5 let na jednu třetinu, přičemž nově zahrnují například prvních 14 dní nemocenské pro učitele, tedy výdaje neplánovatelné a nesmyslně přenesené na jednotlivé školy,“ vysvětluje kritickou situaci na školách Pavel Himl, vedoucí vzdělávací sekce SZ a kandidát na poslance Parlamentu ČR v Praze.

„Neexistuje dlouhodobá strategie rozvoje vzdělávání, která by zahrnovala nejen školy a učitele, ale i veřejnost, soukromé dárce a sociální partnery vzdělávacích institucí. Proto nejsme schopni čerpat pomoc EU na systémové priority a hledat funkční nástroje ke zlepšení řady problémů. Ve školách panuje naprostý nedostatek financí na vybavení kvalitními učebními materiály a moderními pomůckami. Učitelé nemají kariérní perspektivu a stagnuje generační výměna, chybí zejména střední generace učitelů. Hypotéku z platu zkušeného učitele nezaplatíte, Vláda snižováním rozpočtu na školství poškozuje budoucnost nás všech. I proto zelení, vedle navýšení rozpočtu na školství, navrhují jako jeden z nástrojů pro řešení situace, zavedení kariérního řádu,“ uzavírá předseda zelených Ondřej Liška.

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. října 2013 v 7:25  

Určitě je to báječný a objevný nápad. A ještě lepší by bylo ten podíl zvýšit na 10%. Jestli se s takovou hovadinou lze znovu stát ministrem školství, sama založím polickou stranu. Chybí mi ale politická skleróza a odvaha dělat ze sebe před chytrými lidmi hlupáka.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. října 2013 v 8:15  

odvaha dělat ze sebe před chytrými lidmi hlupáka

K dělání ze sebe hlupáka není třeba až tak velké chrabrosti, zvláště pak, když jím člověk je. To ale není na Vás, paní Mouchová.
na.
Nad to v zemi, kde zbylo už jen tak pět šest chytrých na tisíc voličů, to doopravdy není problém.

Unknown řekl(a)...
3. října 2013 v 8:45  

Pane Bilbo Baggins, vy jste ale pesimista. To jsou voliči Svobodných?

poste.restante řekl(a)...
3. října 2013 v 15:05  

Kéž by si podobný cíl vytknulo více politických stran.
Kéž by jej alespoň na nějakých 5 % HDP skutečně naplnily.
A kéž by podobné proklamace zástupci Zelených bývali také realizovali, když tu vládní odpovědnost reálně měli...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.