Se začátkem školního roku odstartoval i nový projekt Ekoučitel

pátek 13. září 2013 ·

Od září mají pedagogové možnost zapojit se do nového projektu Ekoučitel. Ten si klade za cíl ocenit učitele, kteří v průběhu školního roku aktivně vedou své žáky a studenty k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Vyučující mohou v rámci projektu získat osvědčení v podobě certifikátu Ekoučitel 2013/2014. Aktivita je součástí školního vzdělávacího programu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Probíhá od 1. září 2013 až do 31. května 2014.


„Máme to štěstí, že na našich školách je řada učitelů a učitelek, kteří neberou výuku ekologie jen jako svoji povinnost danou jim osnovami, ale dokážou svým přístupem děti a studenty pro ekologii nadchnout. Právě oni jsou těmi, kteří v dětech zažehnou jiskru zájmu a mají velký podíl na tom, že z těchto dětí vyrůstají lidé, kteří mají ten správný vztah k životnímu prostředí. Proto jsme se rozhodli tyto lidi motivovat a zároveň ocenit prostřednictvím projektu Ekoučitel,“ uvedla k projektu Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s.

Aby učitel získal certifikát, musí splnit v průběhu školního roku několik kritérií. Mezi ně patří například realizace minimálně jednoho ekologického projektu s žáky, příprava osvětové kampaně na podporu zpětného odběru použitých baterií, elektrozařízení a světelných zdrojů nebo vytvoření konceptu vyučovací hodiny s ekologickou tématikou. Se získanými návrhy aktivit od přihlášených pedagogů mají organizátoři další plány.

„Chceme, aby získané návrhy projektů nezůstaly takzvaně v šuplíku, ale naopak jsme maximálně využili jejich potenciálu. Z obdržených nápadů jsme se proto rozhodli vytvořit databázi aktivit s ekologickou tématikou vhodných do výuky, která bude v elektronické formě volně k použití. Tímto způsobem chceme usnadnit práci jak začínajícím koordinátorům environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, tak i zkušeným pedagogům, kteří hledají nové nápady pro své žáky a studenty,“ doplnila Ilona Johnová Koukalová.

Do projektu se za necelé dva týdny od spuštění přihlásily na dvě desítky pedagogů z celé České republiky. Mezi nimi i paní Eva Součková, ze Základní školy Lhotky. „Přihlásila jsem se se záměrem podpořit environmentální výchovu na naší základní škole, pomoci prohloubit znalost žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a rozvíjet u dětí vztah k životnímu prostředí,“ uvedla ke své účasti jedna z prvních přihlášených pedagožek.

Vedle motivace v podobě získání certifikátu a přispění k vytvoření výukového materiálu budou pedagogové odměněni i věcnými cenami. Autoři nejlepších návrhů pak budou pozváni na zážitkové předávání certifikátů.

Projekt Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět, vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. Pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy. Zájemci o praktickou výuku
recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých
baterií a drobného elektrozařízení. Do března 2013 se do programu zdarma registrovalo 3068 škol.

Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie lze najít na stránkách
www.recyklohrani.cz nebo na www.facebook.com/recyklohrani.

9 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. září 2013 v 0:55  

Já nevím, ale neměl se ten projekt radši jmenovat Eko učitel?
Zkuste si chvíli říkat Ekoučitel Ekoučitel Ekoučitel Ekoučitel Ekoučitel...
Mě z toho nakonec vypadne něco jako elektronický kouč od firmy ITEL Laboratories, Inc. Takový Íkaučitl. No fuuuj.

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. září 2013 v 0:56  

mně

Anonymní řekl(a)...
15. září 2013 v 22:20  

Je ekoučitel recyklovatelný?

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 6:51  

Tak posbíráme v lese se skautíky binec po jejich návštěvnících, aby následně byl les zdevastován exhalacemi z elektráren. Poté tam půjdeme ještě jednou. To proto, aby jsme uschlé větve a stromy připravili k odvozu. Kdo nebyl na skládce taky neuvěří. Třídí se vlastně plasty? Nelžeme tak trochu žákům i my EKOUČITELÉ? Na likvidaci obrovské zátěže z minulosti a bohužel i ze současnosti je třeba obrovských financí od státu a podnikatelských subjektů. Ekoučitel tak může jen pěkně mluvit o tom, jak by to mělo vypadat.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 22:25  

Pane ekoučiteli, abychom. Jakou máte aprobaci?

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 22:32  

A mimochodem, návštěvníci se týkají skautíků nebo lesa? Z první věty jsem si odnesl poznatek, že návštěvníci skautíků jsou pěkná čuňata.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 22:33  

Fuj, chybí mi čárka. Omluva.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 23:21  

Tak nejlépe bude, když vytěžíme plyn a ropu z břidlic. Pan ekoučitel to před těžbou nafotí a po těžbě bude hledat to, co zbylo ze vzácných rostlin a živočichů.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2013 v 23:22  

Zase vyhozené prachy, Zeleným už dnes skoro nikdo nevěří. Nechť žije Bursík a jeho Káťa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.